РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Откриха официално банския комплекс в село Ягода

Публикувано на:

Тази вечер официално бе открит обновеният бански комплекс в село Ягода. Той ще започне да приема посетители от 1 октомври. 

"Много усилия положихме, за да реновираме банята. Първите стъпки бяха направени още през 2012 година. Направихме подробен хидрогеоложки доклад, който бе одобрен от МОСВ и тогава минералната вода беше отдадена на концесия за 25 години на община Мъглиж. Това беше първата сериозна битка, която спечелихме. Втората беше изграждането на водопроводна мрежа за минералната вода, за да я отведем до банята и основните инвеститори - хотелите. Пари от държавата не се намериха. Получихме 200 000 лева за ремонт на покрива. Наложи се община Мъглиж да поеме дългосрочен общински дълг в размер на 1,7 млн. лева без ДДС, за да бъде банята във вида, в който я виждаме днес", обясни кметът на Мъглиж Душо Гавазов. 

Той допълни, че в петък Комисия от Националния институт по недвижимо и културно наследство е приела сградата без залележки. Очаква се само подписа на министъра на културата.

В банския комплекс ще се предлагат масажни и терапевтични услуги, за да се използват лечебните свойства на минералната вода. Всички дейности ще се осъществяват през общинско предприятие. Предстои Общинският съвет да гласува ценоразпис и правилник. Едно посещение ще струва 6,80 лв. Ще бъдат назначени 15 служители. Изграден е и 24-часов охраняем паркинг.  

Минералната вода съдържа флуор и арсен 10 пъти над нормата и не е годна за пиене, припомни Душо Гавазов. Подходяща е за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания, кожни заболявания. Предстои да бъдат разкрити лекарски кабинети - кардиолог, физиотерапевт, ортопед-травматолог и дерматолог. 

В края на 60-те години на XIX век Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов и строена през периода 1924 – 1928 г.

През 1934 г. тя е довършена и обновена – с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.

Водата в района извира топла с 54⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

Вижте още