РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С концерт и лазерно шоу откриват банския комплекс в Ягода

Публикувано на:

Реставрираната и модернизирана сграда на минералния бански комплекс в мъглижкото село Ягода, която е и паметник на културата с местно значение, ще бъде открита официално тази вечер, от 19:30 часа. Гост на събитието ще бъде певицата Тони Димитрова. Ефектно лазерно шоу от Любомир Стаменов също ще бъде част от програмата по откриването.

Празничен водосвет за здраве ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан.

През 2019 година Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лева, а през 2021 г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лева за възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда на комплекса със сградата на банята.

В края на 60-те години на XIX век Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов и строена през периода 1924 – 1928 г.

През 1934 г. тя е довършена и обновена – с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.

Водата в района извира топла с 54⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

Вижте още