РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

ГЕРБ ще предложат законови промени или отделен законопроект за парите на партиите

Публикувано на:

Да се помисли какъв е най-удачният размер на партийната субсидия и да се изготвят правила за какво да се харчи тя. Това възложи премиерът Бойко Борисов на финансовия министър Владислав Горанов.

Идеята е ГЕРБ да предложат законови промени или отделен законопроект за парите на партиите. Борисов потвърди, че до гласуване на размера им от 8 лв. на действителен глас се е стигнало след изнудване от страна на коалиционния партньор Обединени патриоти.

"На сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът", обясни пред министрите Борисов. И разказа, как лидерът на НФСБ е заявил по телефона пред него и финансовия министър Владислав Горанов: "Или приемаме бюджета с предложението на БСП, или си търсете мнозинство".

"Но това не означава, че тази тема ще я сваля от нашето внимание. Другата алтернатива беше след това заедно да сме вносители на промяна в Закона за политическите партии или Закон за партийните субсидии, което аз не мога да направя", разкри още той и уточни, че това е обсъдил с Валери Симеонов. "Чухме обидни думи, нито съм говорил с Нинова...", отрече премиерът обвиненията на ДПС, че се е договорил с БСП за 8 лв. на глас.

Вижте още