РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Енергийният министър призова към инвестиции в проекти за енергийна ефективност

Публикувано на:

Преговорите на България с руската компания „Газпром“ за осигуряване на количества с газ за страната могат да започнат най-рано през следващата седмица, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той отказа да коментира броя и вида на офертите за доставка на втечнен газ, защото информацията е конфиденциална. До потенциалните преговори с „Газпром“ ще се стигне, ако анализите, които предстои да бъдат изготвени, покажат недостиг на газ за страната, уточни министър Христов. България вече е поискала удължаване на срока по офертата за доставка на „синьо гориво“ от танкери. Росен Христов призна, че се работи по хипотезата за отрицателен отговор. По думите му се търсят алтернативни варианти за доставки на газ на цена, която хората могат да си позволят. 

Енергийният министър обяви още, че крайният срок за пускане на търговските количества газ по интерконектора с Гърция е 1 октомври. Според Христов към момента връзката не е готова, но предстои тази седмица фирмата-строител „Авакс“ да предоставят конкретен план. 

На въпрос как държавата ще се ангажира в настоящата ситуация с подкрепа за бизнеса, общините и друг вид учреждения, министърът на енергетиката отговори, че не може да се разчита само на държавата. Той призова към инвестиции в проекти за енергийна ефективност. 

Министър Росен Христов се включи в тържествата по повод 60-та годишнина от откриването на рудник "Трояново-Север". 

Вижте още