РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Радослав Рибарски, ПП: Няма причина през септември газовата връзка Комотини-Стара Загора да не заработи

Публикувано на:

Няма причина през септември газовата връзка Комотини-Стара Загора да не заработи, коментира пред zagora.bg бившият председател на Комисията по енергетика в 47-то Народно събрание и депутат от Стара Загора Радослав Рибарски. "Обектът вече има Акт 14. До края на месеца трябваше да бъдат издадени Акт 15 и Акт 16. Връзката реално е завършена и тествана с природен газ. Присъединяването в Комотини е осигурено. Служебното правителство трябва да изпълни очакванията на хората", категоричен е Радослав Рибарски.  

Той обобщи и резултатите от работата на Парламента в последните осем месеца.

"Преминахме през редица кризи, успяхме да подсигурим доставките на природен газ след решението на „Газпром“ да спре подаването към България. Цената на електроенергията за бита не беше увеличена през зимата. Приехме актуализация на бюджета, в която беше заложен и компесаторен механизъм за небитовите потребители. Дотогава този механизъм се определяше месец за месец. Направени бяха редица законодателни промени, които да улеснят индустриални предприятия, желаещи да имат собствено производство на електрическа енергия. Започна се сериозен разговор за съдебна реформа и промяна в КПКОНПИ. За съжаление времето не стигна, за да довършим тези неща. Има още много, което искаме да направим. Например, законодателните промени, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост. Средставата там са много и зависят изцяло от реформите", каза Радослав Рибарски. 

"Една от основните ни задачи беше, като дата за затваряне на въглищните централи да бъде заложена 2038 година. Бяха положени много усилия това да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост, и го постигнахме. Не искаме и няма да отстъпим. Има посочени декарбонизационни цели, но ние смятаме, че лесно могат да бъдат постигнати, въз основа на новите ВЕИ технологии и процеси", обясни бившият депутат от ПП.

Според него е нужна още доста работа и по териториалните планове, насочени съм Стара Загора, Перник и Кюстендил. Те трябва да очертаят детайлно какво следва да се случи през следващите години, как да стартират инвестиционните намерения, които да доведат до плавен и естествен преход към по-зелена икономика.

Радослав Рибарски допълни, че през последната седмица на управлението са разгледани десетки общински проекти за ремонти, които да получат финансиране. За Стара Загора одобрение получиха тези за облагородяването на "Три чучура - юг" и "Казански". Сред приоритетите на партията е изграждането на връзка с Автомагистрала „Тракия“. „Това зависи изцяло от АПИ, тъй като трябва да се довърши проектирането му“, 

Бившият депутат е на мнение, че решение трябва да се вземе и за Летище Стара Загора - как да се развива и да бъде ли изградена Индустриална зона. Това трябва да се случи в следващото Народно събрание.

В момента в „Продължаваме промяната“ се разглеждат номинациите за предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. Листата в Стара Загора ще бъде готова до последната седмица на август. Очаква се водачът да стане ясен следващата седмица. 

"Готвим се за вота на 2 октомври. Не са обсъждани евентуални коалиционни партньори. Близки са вижданията ни с "Демократична България", обясни Радослав Рибарски. 

Вижте още