РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Георги Гьоков: Основната задача на служебното правителство е отмъщение и реваншизъм

Публикувано на:

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров уволни изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ г-жа Елена Аврамова и главния секретар на агенцията г-н Милчин. Освен тях, и зам. изпълнителния директор на Агенция „Социално подпомагане“ Михаил Ставрев. Сигурно в следващите дни списъка ще се попълва с още много хора, работили за редовното правителство.

Последната седмица е наситена с множество, неприсъщи (за служебно правителство) и неадекватни кадрови действия на новото служебно правителство. Оставам с впечатление, че основна задача пред това служебно правителство не е организацията честни избори, а удовлетворяване на нечии интереси и претенции, отмъщение и реваншизъм.

Започна се с искане на списъци на назначените на всички нива (включително и след конкурси) по време на редовното правителство, навсякъде, но най-настоятелно в министерствата, ръководени от министри на БСП - в икономическото, в земеделието, в социалното, в туризма. Последва в кратки срокове „привикване“ на ръководители и на назначените от по-високите нива, отправяне на предупреждения, натиск за подаване на оставки. Мога да ви предоставя много такива случаи. Скоро ще станем свидетели и на още уволнения, включително и на по ниски нива.

Служебното правителство има два или три месеца живот, но очевидно добре използва времето във властта. Време в което му е вменено да осигури прозрачността и честността на изборите, да подсигури държавността и съществуването на българите до следващото редовно правителство, да действа неутрално, а не да се опитва да оценява и ревизира политики, да чертае далечни перспективи и масово да „кадрува“, да подменя ръководители и експерти, държавни служители на ключови за държавното управление места и на не толкова ключови. Да си позволяваш да критикуваш директно лидери и партии (и забележете, не само на социалистите, а и на тези, които бяха обявени за успешни министри в предишните служебни правителства на същия президент), това едва ли е коректно и надпартийно. Това може да повлияе на изхода от изборите, а това не е ролята на едно служебно правителство.

Очевидно е, че липсата на професионализъм, постигнати резултати, лични качества и т.н. не са причина за освобождаване на тези хора от отговорни и не толкова отговорни позиции, а нещо друго. Причината явно е друга - считам, че за всички е ясно, че целта е да се повлияе на изхода от предсрочните избори, в ущърб на едни партии и в полза на други. Причината (нека всеки прецени сам) се корени и в един реваншизъм, във връзка с вътрешно партийни проблеми.

Към хората, които „дърпат конците“ в служебното правителство: в живота и в правилата на държавното управление и на бизнеса няма как да се избягват уволненията, никой не оспорва това. Те понякога са наложителни, но много важно е защо (каква е целта) и как се правят. Когато срещу вас стоят добри хора и много добри професионалисти, които демонстрират професионалните си компетенции чрез постигнати резултати, трябва да се замислите и да пренебрегнете пристрастията и реваншизма си. В процесите на уволнения внимавайте какви правила създавате, защото по този начин демотивирате останалата част от екипа, а и не само тях, а и хората, които нямат общо с държавата, но чуват за тези уволнения и това ще се превърне в част от вашия имидж, но ще влияе и върху имиджа на следващите редовни правителства. Надявам се поне малко да съм ви провокирал и да се замислите кого и как уволнявате и поне малко да промените начина, по който действате.

По принцип, не е в стила ми да говоря против каквото и когото и да било, а и не смятам, че това би довело до позитиви в една предизборна кампания (по скоро обратното), но когато става въпрос за разправа с хора с доказани качества (не политически, а професионални и експертни), които лично познавам и съм имал възможността да работя и да постигам резултати с тях, няма как да се правя, че нищо не се случва. И защото това едва ли е края на уволненията. Да сте наясно - ако всички си замълчим, когато гонят другите, утре ще дойде нашия ред.

Това ли е поисканата преди две години от българите промяна? България е демократична държава в 21 век, но действията удивително наподобяват тези от други времена и на тези при дванадесетгодишното управление на ГЕРБ, когато също „гонеха“ социалисти.

Та се питам (запитайте се и вие): свършиха ли престъпниците в тази държава, свършиха ли корумпираните и крадците, които лишават българите от достоен живот, свършиха ли „калинките“ на ГЕРБ по високите етажи, че това служебно правителство започна да гони без мотиви хора с доказани качества, хора предани на промяната?

Аз мога да уверя уволнените, вие имате необходимия опит и ценз за заеманите от вас позиции, уволнението ви е поради една-единствена причина – припознати сте като близки до БСП. Уволнението ви е по политически причини, а не заради нарушения или слаби резултати в работата. Не се притеснявайте, хора, не се плашете, вашите уволнения не са заради това, че не сте професионалисти, че не сте се справяли и не се справяте с предизвикателствата и не решавате задачите (в случая в социалната сфера). Вашите уволнения са заради това, че сте социалисти или заради това, че сте се съгласили да работите за министри от БСП. Министри, чиято работа бе оценена високо не само от ръководните органи на БСП, но и от политическите им опоненти и от българското общество. Може да ви уволнят, но не могат да ви вземат ума, сърцата и способностите. Рано или късно вие отново ще бъдете оценени.

БСП не е от партиите, които могат да бъдат притискани от когото и да е било. Нямаме зависимости от никого, освен от своите членове. Тръгваме на тези избори с вдигната глава и горе главата и вие и очакваме подкрепата ви и подкрепата на всички леви българи, които искат България да е наистина социална държава!

Вижте още