РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Георги Гьоков, БСП: Трябва да се преговаря с “Газпром“ за доброто на българите

Публикувано на:

„Реакцията ни не е непремерена, тя е такава, защото БСП е болезнено чувствителна на тази тема. Кадрите на БСП след 90-та година са гонени до последно и от работа, и по политически причини.“ Така членът на Изпълнителното бюро на БСП и бивш социален министър Георги Гьоков коментира освобождаването на Гергана Алексова като зам.-генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура". В ефира на Нова телевизия той обясни, че според левицата служебното правителство трябва да се занимава с организация на изборите и газовите проблеми, а не от първия ден да освобождава кадри.

Според Гьоков в случая не става въпрос за некомпетентност от страна на Алексова, а има политически елемент и тя е нарушила нечии интересите, като е тръгнала да разглежда обществени поръчки на определени хора. „Тези хора, чийто интереси са засегнати, са довели до отстраняването ѝ“, смята Гьоков.

В предаването “Здравей, България“ той определи тримата министри от БСП в служебния кабинет като достойни хора и професионалисти всеки в своята сфера, но допълни: „Това никой не го оспорва, но БСП не е еднолична партия, имаме си органи и Устав, в който е записано как се процедира в ситуацията - те трябва да бъдат одобрени и излъчени от Националния съвет“, категоричен е Гьоков, като уточни, че как ще се отрази тяхното участие на имиджа на БСП, ще видим в бъдеще.

Гьоков не се съгласява с твърденията на президентската институция за провал на предишното управление в социалната политика и посочи част от постигнатото в сферата: „55-56% увеличение на минималната пенсия, 38-39% на максималната. Увеличение на социалната пенсия с 66%, средната пенсия с 42%, майчинството с 87%. Не знам къде е провалът на социалната политика, и ако това се казва само и само да унижим някого или да неглижират неговата работа в политиката, не знам в каква посока се движат нещата“, коментира бившият социален министър.

Гьоков не смята, е че държавата е оставена в хаос: „Да виждате някъде хаос в държавата, включително и в енергетиката. Вижда се, че това правителство е направила стъпки, които да решават кризите. Така че, когато се дават такива послания от една институция към друга, всеки в обществото може да прецени дали да го определи като отмъщение, закачка или добър тон“, посочи той.

По отношение на газовата криза социалистът заяви, че БСП ясно и категорично, още преди встъпването на служебното правителство, са настоявали за България да разговаря с всички доставчици за доброто на българите и за осигуряване на енергоносители на ниска цена за България. Не е нормално една от най-бедните страни в Европейския съюз да плаща една от най-високите сметки. Така че преговорите с “Газпром“ влизат в нашите сметки, заедно с желанието за диверсификация“, заключи Георги Гьоков.

Вижте още