РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Борис Тасков ще участва в Международен конкурс на името на Камен Чанев

Публикувано на:

Борис Тасков, солист на Държавна опера-Стара Загора е определен чрез кастинг да участва  в Първия международен конкурс за млади оперни певци , посветен на паметта на обичания тенор Камен Чанев и организиран от Фондацията на негово име и Опера Пловдив в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN. В журито на конкурса ще бъде и Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.

Селектираните за участие 28 млади артисти /от 40 кандидатствали/ са от Китай, Монголия, Южна Корея, Аржентина, Румъния, Русия, Иран, Сърбия, Турция, Северна Македония и България.  Лауреатите ще участват в Гала вечер с Оркестъра на Опера Пловдив на 26 август на Античния театър и ще имат честта да бъдат дирижирани от световния артист Хосе Кура. Концертът е със специалното участие на примата Красимира Стоянова, Kammersängerin във Виенската държавна опера и член на международното жури на конкурса.

Конкурсът "Гласът на Камен" е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Това е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера.

Първото издание на конкурса "Гласът на Камен" е част от програма "Наследство II" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се осъществява със съдействието на Фондация "Камен Чанев", която също предоставя награди за отличените певци.

Председател на журито на конкурса, който ще се проведе от 22 до 26 август в Пловдив е Хосе Кура – певец и диригент, който в последните години често гостува в Пловдив като певец и диригент. Членове на журито са Таня Иванова, учредител на фондация "Камен Чанев", камерзенгерин Красимира Стоянова, артистичният директор на Пловдивската опера и диригент Лучано ди Мартино, диригентката Сперанца Скапучи, диригентът Владимир Кираджиев, който е сред учредителите на фондацията, проф. Марио Диаз – декан на Моцартеума в Залцбург, Андреас Делерт, управляващ директор на "Hilbert Artist Management", доц. д-р Нина Найденова – директор на Пловдивската опера.

Определени са три награди, като журито не е длъжно да присъди и трите. Има и специални отличия – от Красимира Стоянова, от Община Пловдив, от оперите в Пловдив и в Стара Загора – договори за участие в оперна продукция. Ще има и още една специална награда – на публиката, която е наречена "Артистът и Пловдив".

Конкурсът ще се проведе в два професионални тура пред международно жури и 3-ти тур с фокус личното послание на артиста, в който участниците се оценяват от публиката. В конкурса участват млади оперни певци – тенори, български и чуждестранни граждани на възраст между 22 години /навършени/ и 37 години.

Вижте още