РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

До дни връщат маските на закрито в обекти с обществено предназначение

Публикувано на:

Очакванията на РЗИ са до 2-3 дни Старозагорска област да навлезе в Етап 2, характеризиращ се с епидемичен подем в разпространението на COVID-19 и трайна тенденция за увеличаване на заетостта на болничните легла. Това стана ясно по време на онлайн заседание на Областния медицински съвет под председателството на областния управител проф. Наско Василев. То бе свикано по искане на РЗИ-Стара Загора заради увеличаващата се заболеваемост от  COVID-19 сред населението на областта.

На заседанието от РЗИ предложиха при навлизане в Етап 2 на територията на Старозагорска област да бъдат въведени нови, по-строги противоепидемични мерки. Членовете на Съвета се съгласиха с предложението. Мерките ще включват носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора. Мерките предвиждат още ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Свиждания ще се допускат само при пациенти с болничен престой над 5 дни по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента.

Засега театрите и киносалоните ще продължат да работят с пълния си капацитет.

Д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Контрол на заразните болести“ представи последните данни за Старозагорска област. Те сочат, че към 1 август заболяемостта е 386.47 на 100 000 души и продължава да се покачва. Най-много са диагностицираните болни в общините Стара Загора и Гълъбово, а най-малко в община Николаево.

За периода 1-31 юли в областта с ковид са диагностицирани 1657 души. От тях 112 (6.75%) са хоспитализирани. Десет пациенти с ковид са починали.

В момента в най-голямата областна болница – УМБАЛ „Проф. Киркович“ са настанени 51 пациенти с ковид, от които 10 са деца. Двама от възрастните пациенти са в тежко състояние.

Заповед на директора на РЗИ за въвеждане на посочените противоепидемични мерки ще бъде издадена след навлизането на Старозагорска област в Етап 2.

Вижте още