РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Искра Михайлова: Икономиката не се интересува от мантри

Публикувано на:

Дните на този парламент са преброени и ние от "Възраждане" припомняме, че основната причина за неговия кратък живот е съвсем проста – пълна зависимост на правителството от различни чужди фактори, които отдавна прокарват собствените си планове и стратегии през т. нар. български политически елит. Съществуват държави, в които се намира политическа воля за отстояване на националния интерес като приоритет пред всякакви общностни ангажименти и това би трябвало да е основна цел на всяко управление. За съжаление нашата Родина не е сред тези държави.

Конфликтът в Украйна формира стройно и последователно евроатлантическо мнозинство и в последните месеци в Народното събрание минаха няколко знакови гласувания, чрез които съвсем ясно си пролича разликата между “Възраждане” и всички останали парламентарно представени партии. Когато трябваше да се защити спуснатата от Брюксел или Вашингтон линия, между управляващата четворна коалиция, от една страна, и ГЕРБ и ДПС, от друга, нямаше абсолютни никакви разногласия. Това беше достатъчно показателно, а от другата страна бяхме ние.

Единствено "Възраждане" беше против прибързаните санкции срещу Руската федерация, които очевидно не постигнаха никакви съществени резултати и дори се отразяват негативно на страните от Европейския съюз.

Единствено "Възраждане" постави въпроса за чуждите военни бази на наша територия, които в условията на конфликт, който по същество е между НАТО и Русия, с основание притесняват все по-голяма част от българите.

Единствено "Възраждане" беше против оказването на военна помощ за една от воюващите страни в конфликта. Призовахме за разум, отказвайки да вземем страна в сблъсъка между два братски за нас народи. Реализирахме мащабна хуманитарна акция за подкрепа в помощ на нашите сънародници в Украйна.

Заявихме категорична позиция против изгонването на 70 руски дипломати и служители. Начинът, по който беше взето това безпрецедентно решение, е ярка илюстрация за управленската импровизация, наречена четворна коалиция.

Предупреждавахме многократно за тежките последствия от спирането на газовите доставки, но правителството направи всичко възможно това да се случи. Днес е факт, че Европа съвсем официално започва сама да си налага ограничения за потреблението на газ. И това е само началото.

За пореден път подчертаваме, че нямаме никакви, дори близки във финансово измерение алтернативи на руския нефт, който представлява 70% от преработваната у нас суровина за горива. Всъщност енергийната свързаност с Русия е резултат от решенията на поколения български политици от целия идеологически спектър, през целия така наречен преход.

Да се твърди, че България е подготвена за подобни шокови промени в енергийната сфера, не е нищо повече от престъпно внушение. Икономиката не се интересува от мантри, а одобрителните потупвания по рамото от западните партньори няма да разрешат нито един проблем на българските семейства и българския бизнес.  

Уважаеми сънародници, дойде време, в което изхабените и изпразнени от съдържание клишета за т.нар. евроатлантически ценности вече не работят. Зимата е все по-близо, а атлантическият бряг е на хиляди километри. Историята не познава вечни съюзи и колкото по-скоро започнем да се съобразяваме с тези прости реалности, толкова по-скоро ще върнем у хората усещането, че наистина притежаваме отговорен политически елит.

Вижте още