РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Атанас Михнев, ПП: „Синята карта“ и визата за дигитални номади остават мой приоритет

Публикувано на:

В този смисъл защо Стара Загора да не стане топ дестинация за дигитално номадство? Градът има всички предпоставки, заедно с уникална история, култура, храна и местоположение. Хиляди хора вече посещават нашите фестивали, винарни и красива природа.

Днес в Народното събрание  поканих Дийн Кучел, един от най-известните дигитални номади в света. Автор на блога  „Къде е Дийн“ - https://www.instagram.com/where_is_dean/?hl=en, вдъхновител на идеята и радетел за ремоут уъркинг лайфстайл. Или накратко казано: Живот и работа от всяка точка на света. Логично е и двете теми: „синя карта“ и виза за дигитални номади да са мой приоритет, защото професионалната ми експертиза на икономист е свързана и с разработка на софтуер с експортен потенциал и ориентираност.

Три бяха основните теми, които обсъдихме с Дийн, казва Михнев, дигиталното предприемачество, стартъпи и дигитално номадство.

Моята цел беше да представим в общ план развитието на дигиталното предприемачество в България  и съществуващите възможности на учащите в сферата на професионалното образование и обучение (ПОО) чрез развиване на техните дигитални и предприемачески умения с цел насърчаване на заетостта и предприемачеството, споделя старозагорският депутат. Първите крачки са направени, но възможностите са големи и светът няма да ни чака. Затова трябва да работим върху насоки и указания, свързани с практическите и организационните аспекти за разработване на обучения по дигитално предприемачество и необходимите умения. Определено виждам широк хоризонт за деца от всички възрасти и ние трябва да им помогнем по-бързо и по-уверено да вървят в дигиталната ера. Дийн сподели своя опит и прие да бъде част от процеса в нашата страна.

В ерата на дигиталните технологии все повече хора - програмисти, дигитални маркетолози, инфлуенсъри, криейтъри на дигитално съдържание и много други пътуват по света, работейки.

Според проучвания, направени през 2021 година България попада в топ10 на държавите с най-бърз мобилен интернет в света. Страната ни се нарежда на 9-то място в подреждането, според Speedtest Global Index. Покритията на мрежовите оператори са изключително добри, което дава възможност да се работи почти от всяко кътче на страната. В този смисъл защо напр. Стара Загора да не стане топ дестинация за дигитално номадство. Градът има всички предпоставки, заедно с уникална история, култура, храна и местоположение.

Той, заедно с Деница Симеонова, член на Комисията по икономическата политика и туризъм в 47-мото НС и водещ експерт на „Продължаваме промяната“ по предприемачество, са в готовност да работят за такива големи местни проекти.

Проблемът „синя карта“ е голям, но и не чак толкова трудно разрешим. Въпрос на законодателство и политическа воля. Достатъчно е да се стъпи на чужд опит и той правилно да се приложи у нас. Това е едно от нещата, за които не ни стигна време, но ще реализираме в бъдещото Народно Събрание.

В ситуация на всякакви кризи – политическа, икономическа, финансова, вероятно здравна – световни и регионални, е трудно да гледаш в бъдещето, но пък е инвестиция. Кризите все някога ще свършат, а бъдеще ще има винаги. Ако мислите за един ден напред - вземете си храна! Ако мислите за една година напред - посадете дърво! Ако мислите за сто години напред - образовайте децата си!

Вижте още