РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Пътните строители излизат на протест

Публикувано на:

Пътни строители започват протести от сряда - 27 юли. Началото ще бъде на площада пред Народното събрание от 9:00 часа. Ще бъде представена карта на местата, където ще се състоят протестите - 20 участъци в цялата страна, като се предвижда и затваряне на тези отсечки. До петък тази седмица то ще бъде в рамките на 1 час.

Протестиращите ще затворят между 10:00 и 11:00 часа движението от и към Варна на АМ "Хемус". В същия час ще бъде блокиран и пътен възел „Белокопитово“ при Шумен.

Ето и пълният списък на пътните артерии, по които движението ще бъде спряно:

Видин кръстовище на I-1 и II-11
Ловеч - Път II-35
Русе Път I-5 km 18+300
Шумен Пътен възел "Белокопитово"
Бургас съоръжение обход Бургас
Път I-5 кръстовище Крепост
Пловдив кръгово движение I-8; II-86
Перник I-6 светофар при с. Драгичево
София служебен вход Народно събрание
Благоевград П.В. Благоевград юг
Чепеларе Път II-86 Проглед
Плевен Пътен възел I-3 и III-305
Монтана - кръгово кръстовище начало проход Петрохан
Велико Търново Път I-5 при бензиностанция Ромпетрол
Път I-1
Търговище I-4 Кръгово кръстовище при бензиностанция ОМВ
AM Хемус - вход/изход гр. Варна
Кръстовище на път II-82 и III-822
София II-18
I-5 Стара Загора

Протестите пред НС са целодневни. В зависимост от развитието на ситуацията ще бъде взето решение за евентуална промяна и засилване на протестите.

От 30 септември ще спре поддържането на пътищата, ако парламента не върне правомощията по поддържането на републиканските пътища там, където са конституционно вменени - Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Припомняме, че на 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 процента от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Според приетото решение, останалите 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на Народното събрание и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


снимка: iStock/Getty Images

Вижте още