РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Корнелия Нинова: Мандалото хлопна за ИТН, преговори с тях повече няма да водим

Публикувано на:

“Преговорите са живи. От БСП сме хладнокръвни, търпеливи и разумни, защото разбираме какъв е залогът. Много по-важно от емоциите е дали над милион софиянци ще имат топла вода или парно през зимата. Дали два милиона и повече пенсионери ще си получат актуализацията на пенсията през октомври. Това е много по-важно от егото.” Това заяви председателят на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в предаването “120 минути” по бТВ.  

Тя бе категорична: “Ние проявяваме търпение и мъдрост през цялото време, но искам да е ясно едно - ние провеждаме преговори за правителство на България, а не курс по психотерапия на Аз-а. С Аз-а се занимава Фройд и други психоаналитици”, каза Нинова и продължи: “Днес четох колегите от “Има такъв народ” да казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, никой не ги питал за закони. Слагали сме им ги на масата и сме им казвали: “или гласувате, или край”. Това не е вярно.”

По нейните думи именно “БСП за България” е убедила другите преговарящи партии да се отвори програмата към “Има такъв народ”. “Защото така е морално и колегиално”, подчерта вицепремиерът.

Корнелия Нинова посочи също, че левицата е положила големи усилия за това “Продължаваме промяната” да отстъпят за промени между първо и второ четене на антикорупционния закон. “Следователно и това искане на “Има такъв народ” е изпълнено”, изтъкна тя.  

Според лидера на БСП ИТН днес са дали още един аргумент, че не това е причината да се оттеглят от преговорите. “Причината е, че статуквото - онзи модел на обвързаности, на обществени поръчки, на ин хаус, на близки фирми - ГЕРБ, ДПС, а напоследък и “Възраждане” се изплашиха, че нещата потръгват - че може да има кабинет, че може да има антикорупционно мнозинство, че може Бойко Рашков да оглави, и дръпнаха”, смята Нинова. 

“Мандалото хлопна за “Има такъв народ”. Преговори с ИТН няма да водим повече.”, категорична е тя.

“Отстъпихме всичко възможно, положихме всички възможни усилия, убедихме “Продължаваме промяната”, които бяха толкова твърди, посредничихме, петък ги събрахме на една маса, всичко, което са пожелали е отразено. Всичко, което е по същество за България. Очевидно има нещо извън това, което ги накара в последния момент да се оттеглят. Но няма връщане назад повече. Пети път “Има такъв народ” да счупят държавата, да си играят с обществото и с политическата система, само защото някой отзад казва какво и как да се случва, няма да стане”, обясни Корнелия Нинова. 

Според нея има смисъл да се довърши програмата, защото тя е “изключително добра”. “Дали ще има правителство, което ще я изпълнява, или ние ще я заявим като програма за избори, ние държим да довършим този документ, включително и с предложения на “Има такъв народ”, които смятаме за добри”, подчерта вицепремиерът. 

По думите на Нинова всичко като идеология на левицата е отразено в програмата и е продължение на ролята на БСП на социален стълб в правителството. Тя се позова на 22-те милиарда социални разходи за деца, за безплатни детски градини, заложените безплатни лекарства, безплатни учебници, увеличаване на пенсиите, ваучерите за работници, строителството на нови детски градини. 

“Нашите идеи, които от 10 години се опитвахме да реализираме при ГЕРБ, се реализираха за 5 месеца. Да, може да не е всичко, знам, че хората очакват много повече, но в тази ситуация и в тези кризи ние направихме това”, изтъкна лидерът на българските социалисти. 

Относно третия мандат, Корнелия Нинова коментира: “Появиха се различни тълкувания. Направи ми впечатления как ГЕРБ прегърнаха изказването на  Радев, че президентът ги е послушал и е накарал БСП да върне мандата в понеделник. Тази симбиоза между ГЕРБ, ДПС и президента не е от вчера. Президентът от първия месец бие по кабинета. От първия месец ни се каза: “нямате и 100 дни”. Постоянно беше критикуван кабинета. Но ние ще се отнесем с уважение към Конституцията, към нашите колективни партийни органи и в сряда ще кажем.”  

Във вторник, БСП събира Националния съвет на партията, за да проведе дискусии и с членовете му относно връщане на мандата предсрочно.

Вижте още