РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметът разпореди мерки за превенция на територията на общината

Публикувано на:

Кметът Живко Тодоров разпореди мерки за превенция на територията на Община Стара Загора. Заповедта е в сила от 14,00 часа на 13.03.2020 г.

Забраняват се събирания и провеждане на мероприятия в пенсионерски и читалищни клубове; ползването на банята на Старозагорски минерални бани; за срок от един месц се преустановяват посещенията на всички културни институции – музеи, библиотеки, куклен театър, драматичен театър и опера; ежедневно да започне дезинфекция на всички детски площадки, паркова мебел и спортни съоръжения; на територията на общински пазари да се създаде организация за ежедневно извършване на обработка с дезинфекционни разтвори. 

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия /занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и др./ в училищата, университетите и другите обучителни институции и организации. При възможност да се въвежда дистанционна форма на обучение. До 29 март се затварят детските ясли и градини.

Спират се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма, както и провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни /кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други/.

Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност трябва да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;

Преустановят се всички детски и женски консултации, профилактични прегледи и имунизации, планови операции, както и свижданията във всички лечебни заведения на територията на Общината.

При извършване на радостни обреди /сватби и кръщенета/ в общинските ритуални зали да се осигури минимално присъствие на заинтересованите лица и се осигури по-голям интервал и дистанция до разположените в съседство граждани; - погребалните агенции при извършване на погребения да се изпълняват изискванията чл.22 от наредба №2 от 21 април 2011г. за здравните изисквания към гробищните паркове при погребването и пренасянето на покойници.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на Община Стара Загора.

Препис от заповедта е връчена на кметове и кметски наместници на територията на Община Стара Загора, заместник - кметове, секретаря на Община Стара Загора за сведение и изпълнение, както и на директора на РЗИ - Стара Загора, директора на ОД-МВР и Областния управител – за сведение.

Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на ресорните заместник-кметове и на секретаря на Община Стара Загора.

Вижте още