РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Народен съюз настоява три предложения да се изтеглят от дневния ред на предстоящата сесия

Публикувано на:

69 точки влизат в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет Стара Загора. Групата съветници от Народен съюз настоява три от тях да бъдат изтеглени, обясни пред zagora.bg Мария Динева.

Първото предложение е за даване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на „ЗАРА СОЛАР“ ЕООД, за изграждане на обект на техническата инфраструктура - фотоволтаична електрическа централа, върху поземлен имот – публична общинска собственост. 

Проектът за решение предвижда без търг да бъде дадено право на строеж за фотоволтаична централа на хасковска фирма, която е регистрирана преди един месец с капитал 2000 лева. За срок от 30 години, те ще платят 1 800 000 лева на общината и допълнително дарение от 300 000 лева.

"С по-голяма подигравка скоро не се бях сблъсквала. Категорично няма да подкрепим такова предложение", каза Мария Динева. Според нея темата с изграждане на фотоволтаични централи е важна и тепърва ще се развива, затова общината трябва да има ясна стратегия, в която задължително отдаването на имоти да бъде на конкурсен принцип. 

"Имаме златен парцел за подобна инвестиция, тъй като точката на присъединяване е много близо до него. При тези мегавати на година приходите са между 30 и 40 милиона лева и общината може да печели дългосрочно, а не да вземе еднократно 2 100 000 лева. Подобна инвестиция се избива за около 3 години, след което само се печели. Настояваме предложението да бъде изтеглено и предлагаме сериозно да се помисли за публично-частно партньорство. Убедена съм, че старозагорският бизнес ще има интерес", обясни Динева. 

Придобиване на имот от Община Стара Загора, предвиден за изграждане на обект публична общинска собственост – улица, въз основа  на  влязъл в сила  ПУП, чрез замяна, е следващото предложение, което от Народен съюз настояват да бъде изтеглено. 

"Това са имоти, които Индустриалната зона иска да придобие. В замяна ще ни даде улиците на зоната. Това не е в интерес на общината. Наша задача като общински съветници е да защитим интереса на гражданите. Ние ще вземем едни улици, които не ни трябват, а после трябва и да се грижим за тях. Ще дадем стойностни имоти, към които има интерес. Единият от имотите дори не е до Индустриалната зона, а оценката е поне наполовина на пазарните цени. Ако има инвеститорски интерес, защо общината да не спечели от продажбата на този имот? Въпросът с частните улици за нас е принципен. Не може 271 имота да са дарени от частни лица на общината, а за други да плащаме стотици хиляди. Ако ще даваме тези имоти на Индустриална зона, настояваме да се вдигнат процентите ни на съсобственост спрямо държавата. Това е интересът на общината, който трябва да защитим. Ние сме за разширяване на Индустриалната зона, но не и по този начин", категорична е Мария Динева. 

Третото предложение, което Народен съюз няма да подкрепи, е свързано с отдаването под наем на лафките.

"Не сме съгласни да бъдат предлагани в пакети, а поотделно на търг. Ако са в пакети, ще бъдат взети от големите фирми. Ако са поотделно ще помогнем на малкия бизнес. При желание общината може да закупи обектите на тяхната ликвидационна стойност. Имаме еднакви павилиони, които можем да придобием. А по комисии никой не можа да отговори направени ли са подобни стъпки. Трябва да изчистим нещата и тогава да гласуваме", каза Мария Динева и припомни, че договорът за лафките изтича на 1 август. 

Вижте още