РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Министър Борислав Сандов: Има няколко зоологически градини, които трябва да бъдат затворени

Публикувано на:

България е застрашена от наказателна процедура по отношение на зоопарковете. Най-вече заради пространството, което е създадено за обитателите и заради това, че няма единен регистър на видовете. Това каза в Стара Загора министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, който посети Зоологическата градина.

"Активни сме и скоро ще имаме единен регистър на видовете. Работим интензивно и с общините, които стопанисват зоопарковете. Има няколко зоологически градини, които трябва да бъдат затворени, тъй като не отговарят на изискванията. Необходимо е да бъдат обновени, както тук в Стара Загора", коментира министърът. 

Той съобщи, че предстои промяна в класификатора на професиите, за да бъдат добавени поне три нови - зооработник, специалист за видовия подбор и пазач в зоологическа градина. Така служителите ще могат да отговарят на условията за работа и да получават справедливо възнаграждение.

"През септември предстои среща с Европейската комисия и се надявам тази наказателна процедура да не започне. Ще се радвам да покажем добри примери като това, което се случи в Стара Загора. Зоопаркът е показателен, как с едно добро сътрудничество между местна и държавна власт можем да отговорим на европейските изисквания, да има образователна и информационна дейност, тъй като зоопарковете са онези обекти, които, особено за малките, създават усещане и информиране как природата и видовете трябва да бъдат опазвани", каза още министър Борислав Сандов.

Вижте още