РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Не се предвиждат ограничения заради увеличаването на заразените с коронавирус

Публикувано на:

"Тази седмица ще бъде актуализиран Планът за справяне с пандемията, на база на измененията в Закона за здравето". Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти, на която са обсъдени нуждата от въвеждане на противоепидемични мерки и новия план. В него има 6 етапа, базирани отново на заетост на болничните и интензивните легла, и общи епидемични показатели. Данните към момента показват, че по-голямата част от страната се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1.

"Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изискване за COVID сертификати в страната и няма ограничения в придвижването", обясни Петков.

"На базата на актуализирания план имаме шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла, интензивните легла и общи епидемични показатели. Няма и не се предвижда да има ограничения за затваряне на бизнеси, няма изискване за COVID сертификати в страната и няма ограничение за предвижване". 

"Българите могат да имат едно спокойно лято", категоричен е Петков.

"Няма никаква революционна промяна в Плана. Основната причина да се наложи Министерският съвет да приеме нов план, е промененият Закон за здравето, че такъв трябва да има, за да може и министърът на здравеопазването, и Министерският съвет при необходимост да въвеждат различни мерки", обясни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му, както в другите страни, така и у нас, ще продължи увеличаването на броя на случаите със заразени от COVID-19.

Задължителната противоепидемична мярка, която ще бъде въведена на този етап е носенето на маски в лечебните и здравните заведения в най-засегнатите области. Ще има и препоръка за работодателите да въвеждат работа от вкъщи там, където е възможно.

Вижте още