РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Президентът връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

Публикувано на:

Днес президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС. От партията вече обявиха, че мандатът ще бъде върнат веднага след връчването му.

„Получихме покана за четвъртък, в 11:00 ч. за връчване на втори проучвателен мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „В консултации ще участваме, когато ги насрочи президентът“, каза още тя.

Държавният глава обяви, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии за консултации. Тяхна цел ще бъде обсъждането на формула за изход от кризата, какви са нагласите на партиите за евентуални коалиции и възможности за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство в този парламент, както и какви са приоритетите и програмите на отделните политически сили.

Въз основа на проведените консултации, президентът ще вземе решение на коя политическа сила да връчи третия мандат.

Вижте още