РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Живко Тодоров: Трябва да поискаме от държавата Летището да бъде прехвърлено към Индустриална зона "Загоре"

Публикувано на:

Новият Общ устройствен план на община Стара Загора беше приет с пълно мнозиство по време на днешното заседание на Общинския съвет. Всички 49 съветника в залата гласуваха "за".

"С този Общ устройствен план се коригираха налични противоречия по отношение на действащи Подробни устройствени планове, които се разминаваха с ОУП. По този начин няма да се налага да се правят частични изменения на почти всяка сесия, което е една порочна практика и не следва да се прави. По този начин новият ОУП ще реши действащите противоречия. И гражданите ще са по-спокойни, тъй като голяма част от тях внасяха инвестиционните си намерения на база ПУП-ове, които бяха в противоречие с ОУП от 2011 г. Това създаваше проблеми за администрацията и различни тълкувания. С този ОУП не се застрашават действащи зелени площи в града. Той определя намалени показатели за застрояване, което ще осигури повече въздух за гражданите", коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той е категоричен, че най-голямото достойнство на този ОУП е, че разширява значително зоната за инвестиции. Тя се разширява почти двойно спрямо Индустриалната зона, която имаме до момента. Включват се и много частни терени, които да бъдат развити като индустриални зони, вкл. АТЗ-то и прилежащи към него терени. Стара Загора има нужда от повече индустриални терени.

Ако има жалби по новия ОУП, те ще бъдат взети предвид и той ще се коригира, където има основание за това. Целта е новият ОУП да даде хоризонт за повече бизнес развитие, от което Стара Загора се нуждае.

"Индустриална зона "Загоре" е на път да се запълни изцяло след закупуването на свободни терени. Затова ми се иска да повдигнем отново въпроса за Летище Стара Загора и неговото бъдещо развитие като индустриална зона. Стара Загора трябва да има алтернатива и считам, че в следващите няколко заседания трябва да се обединим около това, да поискаме от държавата тези терени да бъдат развити като индустриална зона със запазване на пистата, както сме коментирали многократно. Съответно тези 2200 декара там да бъдат развити, да бъде изградена нфраструктура, за да може с тях да привлечем бъдещи инвеститори. Изпускаме доста инвеститори поради това, че не разполагаме с търсените от тях терени от по 60-80-100 декара с изградени комуникации - като например "Билла", която искаше да изгради тук логистичен център. Бъдещето на Стара Загора е свързано с тази зона. Тя трябва да бъде развита и се надявам, че ще има консенсус по това в рамките на следващите заседания, за да изпратим становището на ОбС, с което да поискаме Летището да бъде прехвърлено към Индустриална зона "Загоре" и да започнем да го развиваме. Със съдействието на социалния министър Георги Гьоков на среща с г-жа Корнелия Нинова тя прие идеята и започна да работи по нея. Но политическата нестабилност ще забави отново тези процеси. За да не губи Община Стара Загора своите проценти в Индустриална зона "Загоре" при вкарването в нея на Летището, което е държавна собственост, трябва да вкараме в нея "Еленино" и други терени, за да бъдат развивани и те. Край Летишето минава газ, има електричество и вода, и бъдещето на Стара Загора е там да се създадат работни места. "Зелената сделка" един ден ще стане факт и ние през това време трябва да подготвим алтернатива за заетост", каза още Живко Тодоров.

Вижте още