РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Атанас Михнев, ПП: Работя за връщането на още 250 специалисти в Стара Загора

Публикувано на:

Народният представител Михнев е ангажирал водещи HR експерти, които да работят за брандирането на Стара Загора като притегателен кадър за млади експерти в сферите електроника и ИТ. Самият той има експертиза в управление на дистрибутирани ИТ екипи и разработване на софтуерни продукти с клиенти от Швейцария, Германия, Латвия, САЩ, Англия и тн.

В нашия сектор 99% от разходите са за привличане на таланти и млади специалисти. При нас не са нужни само компютри и машини, а човешки гений. Не казвам, че имам огромен опит, но той е различен. Бил съм и от двете страни – работник и работодател, и знам какво е глад за кадри и как той може да повиши заплатите в един регион. Затова обещах на хората от моя град, че ще работя за тази кауза – да върна 1000 млади семейства тук. Това каза на среща  с изп. директор на Видеотон България инж. Сашо Съйков депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев.

След поредица работни срещи в приватизирания преди 22 години електронен гигант ДЗУ, Атанас Михнев обяви отворените в заводите 250 нови работни места за инженери, механици, технолози, специалисти компютърни мрежи и системи, специалисти по качеството, монтажници.

Михнев е ангажирал водещи експерти, които да насочат младите хора към предприятията в Стара Загора.

"Идеята да се инвестира в развитието на образованието по ИТ и електроника в Стара Загора, както и да се създаде ИТ общество в Града на липите, ми е изключително близка", сподели Михнев. След 10 години 85% от професиите ще са нови и основната част ще изискват ИТ умения, допълва депутатът от Промяната. "Много искам и вече имам първите стъпки в това и в Стара Загора да мислим мащабно, позитивно, да работим здраво и да се учим от опита, но и от грешките си. Затова работя и в близък контакт с Тракийски университет. Кадри от техния факултет по техника и технология могат да стажуват и да работят в ДЗУ.

Предстоят още срещи с бизнеса, в които ще бъдат обсъждани инвестиционни стъпки и намерения за областта. Самият Михнев има опит в това направление, затова вижда потенциал за развитие.

"Основните  хора от моята компания са от Стара Загора. Знам и защо някои от тях се върнаха в родния град. Всеки, който се занимава с ИТ, е свободен да работи откъдето иска, а тук могат да отглеждат спокойно децата си, да бъдат близко до родителите си. В Стара Загора има нещо, което не може да се купи с пари. Градът е прекрасен, зелен, можем да бъдем навсякъде за 10 минути. Затова ще инвестирам време и работа в такъв процес, а той тепърва започва. Ето така разбирам промяната", допълва Михнев.

Област Стара Загора е водеща по средна работна заплата, но в Общината тя е под 900 лева. Ако повече млади хора се върнат на такива работни места като отворените в заводите на ДЗУ, ако станем привлекателно място за стартиращи ИТ компании, ако изградим инкубатор за стартъпи, след тях ще дойдат международните инвестиции. Затова ще продължа да работя в посока връщане на млади хора в родния град, уверява народният представител. Само ДЗУ е наело 170 човека от началото на годината, а с моята кампания са свързани над 280 работни места.

В България има много инвестиционни фондове за рисков капитал, подпомагащи стартиращи предприятия. Ако представиш добър бизнес план, в който числата са убедителни и идеята има смисъл, ще получиш финансиране. Т.е. има пари за стартиращи предприятия, но фондовете не срещат интерес в Стара Загора. Искам да обучим особено по-млади хора как да създадат такъв бизнес план и как да кандидатстват. Да престанат да мислят само за пари по европроекти, да повярват, че може и без подкупи, да им покажем как се прави реален бизнес план и да ги срещнем с инвеститорите. Защото достъпът до реални капитали е само на една онлайн апликация разстояние. Както и добрите и стабилни работни места.

Вижте още