РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С водосвет и хиляди детски усмивки откриха официално обновения Зоопарк в Стара Загора

Публикувано на:

С празничен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан започна официалната церемония за откриване на изцяло обновения Зоопарк в Стара Загора.

„Господ Исус Христос е казал на своите ученици – „без мен нищо не може да вършите". И ето днес, благодарим на Бога, че по негов промисъл, в сърцето на парка, носещ името на Старозагорския митрополит Методий Кусев, се намира обичната зоологическа градина. Благодарим, господин кмете, за реновирането на това любимо място за старозагорци, за да носи радост на всички, които го посещават и обичат животните. Нека Божието благословение да пребъде!", каза Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан.

Цялостно обновената Зооградина, която се шири на 70 дка площ, е емблема за града от 1957 година. Тя е втората създадена у нас след Софийската. Проектът за реновирането ѝ е на стойност близо 4 млн. и 200 хил. лева. С подкрепата на Фонда мениджър на финансовите инструменти в България ЕАД, чрез Фонд за устойчиви градове, Банка ОББ, Фонд ФЛАГ и Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж" Зоопаркът доби съвременен облик, отговарящ на изискванията. Той съчетава зони за отдих, забавление, но и научно-изследователска дейност. По красивите му алеи са разположени над 50 животински къщи, които са събрали около 400 животни от почти всички континенти.

„Благодаря на финансиращия фонд, който спомогна да бъде обновен този така важен за всички старозагорци обект. Надявам се старозагорци да харесат Зоопарка – ползвайте го със здраве и усмивки. Вярвам, че той ще е любимо място особено на най-малките посетители", обърна се към гостите на празника кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

С добре дошли поздрави гостите на зоокъта и неговият ръководител д-р Ивелина Илиева. Тя изрази сърдечна благодарност към екипа на кмета Живко Тодоров и ресорния му заместник Милена Желева за отдадеността и грижата към зооградината. „Благодаря на екипа на Зоопарк Стара Загора, които се грижат с отговорност и обич за обитателите му", каза още д-р Илиева.

4-годишните представители на прабългарската школа „Бага – тур" зарадваха посетителите с интересна демонстрация под вещото ръководство на Явор Гънчев. Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани" дадоха възможност на всеки ентусиаст да си направи снимка с живите птици - мишелова Мишо, керкенеза Владко, горската улулица Чара и бенгалския бухал Ния.  От „Зелени Балкани" показаха и макети в реални размери на черен лешояд, царски орел, малък корморан, белошипа ветрушка, гривеста рибарка, делфин и калкан. Много настроение и цвят имаше за децата и в къта за рисунки върху лице. Ведрата катерица Кипи подари на малчуганите много емоции и подаръчета от Зоопарка.  Децата твориха красота и в творчески работилници. Кътове за снимки дадоха поле за изява на малки и големи фотографи. Туристическият информационен център беше на разположение за всички въпроси какво и къде може да се посети през лятото в града. За почитателите на театралното изкуство се погрижи екипът на Държавен куклен театър с интересния и поучителен спектакъл „Задави се Меца". Имаше песни, танци, настроение. Малките таланти от Вокална студия „Розов свят" поздравиха гостите. Дамите от Общинския фолклорен ансамбъл внесоха пъстрота със своя Еньовденски танц.

Гости на събитието бяха още Мария Динева – председател на Общинския съвет, общински съветници, зам.-кметовете на Стара Загора, проф. Тодор Стоянчев – декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет, Валери Георгиев - държавен експерт „Национална служба за защита на природата" на Министерството на околната среда и водите, Мариана Петкова - представител на Обединения фонд за устойчиви градове и старши мениджър на Обединена българска банка, Димитър Стаматов - представител на ОББ, Калин Славов - член на Съвета на директорите на Фонд мениджър на финансовите инструменти за България,проектантският екип на архитектите Петър и Иван Кирякови, представители на фирмата-изпълнител на проекта - Обединение „Трейс – Билд", екипът на проекта с ръководител Цанка Ганева, директори на зоопаркове в страната, различни местни и държавни институции, хиляди старозагорци и гости на града.

 

Вижте още