РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

България подкрепя Северна Македония за ЕС

Публикувано на:

Народните представители приеха предложението на "Демократична България" за Република Северна Македония със 170 гласа "За", 37 - против и 21 - въздържали се. "За" гласуваха нечленуващите в група народни представители, "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС и "Демократична България" и ДПС.

Предложението гласи, че 47-ият парламент възлага на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговори за еврочленство на Северна Македония. В документа обаче се поставя изричното изискване то да бъде прецизирано и подобрено в защита на българския национален интерес.

Проектът на ДПС бе отхвърлен след гласуване. Той бе внесен след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. В него се посочва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерският съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента. Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

Депутатите отхвърлиха и проеката, предложен от ПГ на ГЕРБ-СДС.

По-рано „Възраждане“ предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото няма промяна в политическата обстановка в РС Македония. 

Вижте още