РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Даниел Вълчев: Големият въпрос е дали обществата ще бъдат управлявани чрез на страха на хората

Публикувано на:

На правителствата в Западния свят им хареса да управляват в условия на извънредност. Големият въпрос е ще бъдат ли управлявани обществата по този начин, благодарение на страха на хората с извънредни средства или ще се върнем към старото положение. Обществото в България не е свикнало да бъде управлявано по този начин. Това коментира проф. д-р Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“,  бивш министър на образованието и науката. Той взе участие в Международната научна конференция на тема "Мултидисциплинарен подход за осигуряване нормалното функциониране на здравните и обществени системи при пандемични вълни" в Стара Загора.

Според Даниел Вълчев в началото на ковид кризата, през март 2020 година, в България правителството се е придържало към конституционната разпоредба, свързана с обявяване на военно или друго извънредно положение, което се прави от парламента.

„След това беше казано, че е извънредна епидемиологична обстановка и вместо Народното събрание, решения вземаше Министерски съвет, а в крайна сметка и министърът на здравеопазването можеше да променя мерките, засягащи правата на огромен брой хора. Това поставя под риск либералната демокрация“, каза още Вълчев. 

Той представи доклад "COVID-19 и либералната демокрация – кое от тях си отива?".

Двудневният международен научен форум е организиран от Тракийския университет в Стара Загора и неговия Медицински колеж, със съдействието на  Пловдивския университет "Св. Паисий Хилендарски", Министерството на образованието и науката,  Асоциацията на младите учени.

Вижте още