РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Рок операта „Есмералда” с премиера на Античния форум в Стара Загора

Публикувано на:

За 30 юни и 2 юли 2022 г. бяха определени премиерните спектакли на мюзикъла „Есмералда Парижката Света Богородица” по музика на Рикардо Кочанте, продукция на Държавна опера-Стара Загора. „Поради големия интерес днес бе добавена още една дата – 1 юли”, каза Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.

Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, автор на сценографията, костюмите и художественото осветление е Денис Иванов, художественият превод е на поета Йордан Пеев. „Щастлив съм да представя за първи път в историята му вариант на мюзикъла за рок група, голям симфоничен оркестър, смесен и детски хор на български език, оркестрация на Людмил Горчев. Досега този мюзикъл се изпълнява на запис, без участието на оркестър на жив, хор и детски хор. Музикалните номера са 51 и са изключително мелодични”, каза диригентът Владимир Бошнаков.

„Водещ е монтажния кинопринцип, с резките и контрастни преходи, екстремалните и нагнетени сцени, драматургично заложени и подпомогнати от минимализма и лаконичността на музикалната форма, съвременния ритъм и метрум, произтичащи от самия концепт /модел на жанра рок опера. Хорът, който е главно действащо лице,  присъства като метафора на Катедралата, на Съдбата, на Провидението и Висшия разум”, акцентира режисьорът Виолета Горчева.

„Това произведение е химн на многообразието, изобличение срещу безразличието към страданията на хората, вик, в който се излагат страданията на онези, които се смятат за различни от общество, което е забравило самото значение на човечността, произведение, което говори за любов”, бяха думите на Марио Пиаца, хореограф.

„Единствените елементи, които илюстрират директно църквата са голямо изображение на скърбящата мадона – една великолепна и безкрайно изразителна статуя на Света Богородица от катедралата на Барселона /Погребението на Христос на Хосеп Лимона и Бругера (1864 - 1934), създадена през 1920 г./, която, композирана по определен начин в сценичното пространство, създава усещането,  че наблюдава с жалост действието и сякаш е съпричастна с терзанията на героите и съпреживява с тях чувствата и пътя им. Другият реален елемент са трите камбани, които символично маркират кулата на Квазимодо и неговата обител.Костюмите са съвременни, без ангажираща конкретика в епохата и стила, просто някога през 20-ти век. Изведени са на преден план характерите на персонажите и тяхната социална индивидуалност и специфика, както колорит”, е концепцията на Денис Иванов.

„Между нас има огромна синергия, работим с огромно желание и любов”, сподели Михаела Филева, която прави своя дебют в мюзикъл.

В първия премиерен спектакъл и на 1 юли зрителите ще видят Михаела Филева в ролята на Есмералда, на 2 юли е Тереза Бракалова, Борис Тасков и Валери Турманов  ще бъдат в ролята на Квазимодо, Николай Моцов, Борис Тасков, Хъ Цинг Фанг ще се редуват в ролята на Грингоар, Денис Иванов и Марин Русинов си поделят ролята на Фроло. Участват още  Богомил Спиров и Димитър Райчев /Феб/, Гергана Николаева, Ивона Иванова /Фльор де Лиз/, Александър Панайотов, Денис Бояджиев /Клопен/, оркестър, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Когато през 1998 година мюзикълът „Парижката Света Богородица” е представен за първи път в Париж, той прави такъв фурор, че след година вече е вписан в Книгата на Гинес заради интереса, който предизвиква. Продажбите му на DVD носители изпреварват тези на блокбастъри като "Батман" и "Игра на тронове".

Вижте още