РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ефективно наказание за младежа, наръгал с нож 13-годишно момиче в Скобелево

Публикувано на:

Съобразно правилата за определяне на наказания на непълнолетни лица, Окръжен съд – Стара Загора замени наказанието доживотен затвор с лишаване от свобода от три до десет години, в рамките на което наложи на 15-годишен младеж наказание в размер на седем години лишаване от свобода, при първоначален „общ“ режим.

С постановената първоинстанционна присъда младежът, който е неосъждан, е признат за виновен в това, че на 24 октомври 2020 г. в село Скобелево, община Павел баня, умишлено е умъртвил 13-годишно момиче, но като непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.

Делото се гледа от разширен съдебен състав, включващ двама съдии и трима съдебни заседатели, при закрити врата. То премина по реда на съкратеното съдебно следствие – с разпита на вещите лица, изготвили психолого-психиатрична експертиза, и един свидетел, допуснат от съда по искане на защитата на подсъдимия.

Подсъдимият и пострадалата били съученици в основното училище в селото. На въпросната дата, в следобедните часове, двамата се видели до дома на пострадалата. Тя поискала от младежа да й услужи с държана от него запалка, за да запали огън в печката. Подсъдимият дал запалката си, изчакал известно време, след което поискал да му я върне, но получил отказ. Той я заплашил, че ако не му върне запалката, ще я издаде на баща й. Тя я върнала, но започнала да му отправя обидни думи и да го псува. Момчето си тръгнало, но по-късно се върнало с нож в ръка и нанесло смъртоносни удари по тялото на момичето.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Вижте още