РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Международен пленер по живопис „Дружба“ за 26-и път под липите

Публикувано на:

В Стара Загора отново си дават среща участниците в Международния пленер по живопис „Дружба“. Събитието е традиция за Съюза на българските художници в града и се реализира с подкрепата на Община Стара Загора.

„Изключително щастлив съм, че за 26-и път откриваме пленера. Благодарен съм на отдел „Култура“ и ресорния зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева за подкрепата, въпреки предизвикателствата, които ни поднесоха последните две години. Днес този пленер продължава да съществува и да се развива“, каза Милен Алагенски, председател на старозагорските художници.

„Всички усилия си заслужават. Традицията продължава и ето ни отново тук. Сигурна съм, че следващите дни ще бъдат изпълнени с подходящо време и творческа енергия. Изживейте и усетете нашия град. Творбите, които ще създадете - ще намерят своето достойно място в Художествената галерия в Стара Загора. Добре дошли отново и успех“, пожела на планеристите зам.-кметът Милена Желева.

Осем са художниците в 26-тото издание, което започва днес. Те бяха представени в зала „Байер“. Въпреки че поводът да е в Града на липите за украинката Олга Гребеник не е конкретно пленерът, а бежанският статут, тя се включва с желание и емоция в създаването на живописна красота. Родена в Харков и по образование архитект, от 2009 година до сега работи като свободен артист. Рисува и създава светове с и за деца. Автор е на различни игри, пъзели, както и книги.

Участниците в „Дружба“ са още творците Антон Антонов от Казанлък,  доц. дн Атанас Тотляков от Великотърновския университет, Дан Тенев от Димитровград, Иван Велчев от Плевен, Николай Тодоров от Добрич, както и старозагорското присъствие Слави Славов и Тодор Ковачев.

Пленерът ще завърши по традиция с откриване на изложба на 15 юни, а в експозицията всеки един автор ще покаже 2 платна по регламент, както и други свои творби.

Творците ще са част и от арт събитието „Алея на художниците“, което ще се проведе тази събота в парк „Пети октомври“ на Алеята с кестените.

Планеристите получиха покана да се насладят на десетото издание на Джаз форум Стара Загора, който се провежда от 9 до 11 юни на Античен форум „Августа Траяна“.   

Вижте още