РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кирил Петков: Готови сме на правителство на малцинството

Публикувано на:

В последната седмица вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов на ИТН е поискал увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд. лева. В противен случай министрите от партията на Слави Трифонов са обяснили, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след решението на "Има такъв народ" да напуснат коалицията.

Той посочи, че "Караджов е бил спуснат за министър в последният момент незнайно от къде."

"Това е отгоре на вече съществуващите 2.2 млрд. Те искат тези пари да бъдат платени на същите фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Ние казахме, че актуализацията е за пенсиите, за намаляване на цените на бензина и ДДС-то на хляба. И днес в МС заявихме ясно, че това няма как да се случи. Обещахме на гласоподавателите ни, че ще имаме нулева толерантност към корупцията", заяви още министър-председателят.

Премиерът обясни, че първият конфликт с ИТН в коалицията е възникнал когато са отказани първия 1 млрд. лева за тези фирми. "Видяхме, че между 80 и 90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлог, че са леки ремонтни дейности. Тези пътища нямат гаранция", допълни Кирил Петков.

По думите му вторият голям разрив с ИТН е дошъл заради липсата на реформа в КПКОМПИ и предложението му комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков.

"КПКОМПИ 6 месеца стои и се управлява от заместника на Цацаров. Ние предложихме за поста Рашков и вместо да се бавим, ние искахме да започнем истинските реформи, които обещахме. От ИТН получихме отговор - просто не сме съгласни, без никакви доводи. Е, няма как да стане. Това, което сме решили е правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и без контрол. И Рашков ще бъде начело на тази организация. Няма да обсъждаме повече, няма да се бавим със закона за КПКОМПИ и го внасяме още утре", категоричен беше още Кирил Петков.

"Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, мафията и хората, които използват обществен ресурс и да си го сложат в джоба. Или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита, защото това са пари на всички нас. Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме кандидат като Бойко Рашков. Морал не е да се крием под някакви общи заглавия, а морал е когато кажеш не на парите да отиват при мафиотите, които са изнасяли парите с торби", каза още премиерът.

Кирил Петков бе категоричен, че правителството на малцинството няма да е зависимо в парламента от ГЕРБ и СДС. И, че вярва, че в ИТН има хора с принципи срещу корупцията. "Сигурен съм, че те не разпознават министър Караджов, който не е бил с тях по площадите. Не е бил част от "Има такъв народ", той беше спуснат в последния момент от някакви незнайни сили. Вярвам, че има потенциал в депутатите на ИТН да подкрепят нашия кабинет", каза още министър-председателят.

"Не зная дали ще имаме 12 гласове от депутатите на ИТН. Но, зная, че има хора там, които не искат да бъдат част от една огромна, потенциална корупционна схема", допълни Петков.


 

снимка: БГНЕС

Вижте още