РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Финалът на „Златната липа“ 2022 изпълни залата на Държавна опера Стара Загора

Публикувано на:

Заключителната церемония по закриване на филмовия фестивал „Златната липа“ събра рекорден брой посетители от всички издания на кинофорума досега. Голямата зала и балкона на Старозагорската опера постигнаха почти максималния си капацитет на заетост.

Старт на церемонията даде младият актьор Калоян Минев, който беше водещ и на откриването на фестивала. Гостите на вечерта бяха поздравени от възпитаници по вокално пеене на Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, а след тях сцената омагьосаха момичетата от група за фолклорно многогласно пеене към читалище „Родина“.

Връчването на наградите „Златна липа“ на отличените филми от конкурсната програма откри председателят на международното жури проф. Анри Кулев, който не спести комплиментите си към организаторите на фестивала, като пожела на създателя му Магдалена Ралчева да има силата и волята да прави този фестивал още дълги години.

Отличието на Съюза на българските филмови дейци тази година отиде при големия български актьор Йосиф Сърчаджиев за ролите му в двата български филма от конкурсната програма – „Януари“ и „Жените наистина плачат“. Наградата беше връчена от кинокритика и главен редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова, а наградата получи актрисата Биляна Казакова, която участва в „Жените наистина плачат“.

Наградата „Златна липа“ за най-добра женска роля беше връчена от сръбския режисьор Стеван Филипович, на Ралица Стоянова за ролята й във филма на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“. „Впечатлена съм от начина, по който се провежда този фестивал, с толкова много хора и с публика, която следи с интерес програмата през всички пет фестивални дни“, каза Стоянова и благодари на журито, за това, че е оценило толкова високо играта й.

Наградата „Златна липа“ за най-добра мъжка роля беше присъдена на унгарския актьор Арон Молнар за изпълнението му във филма „Токсикома“. Статуетката „Златна липа“ символично беше приета от обичания актьор Христофор Недков.

Наградата за режисура международното жури единодушно присъди на Андрей Паунов за модерната киноверсия на пиесата на Йордан Радичков „Януари“. Наградата беше връчена от латвийския режисьор Матис Кажа, а символично я получи актрисата от ДТ „Гео Милев“ Мария Пенчева.

Наградата „Златна липа“ за най-добър филм получи италианската лента на режисьора Нани Морети „Три етажа“. Статуетката връчи председателя на журито проф. Анри Кулев, а я получи символично директорът на фестивала Магдалена Ралчева с ангажимента да я предаде на победителите.

„За втора поредна година наградата за най-добър филм печели филм от Италия, което само по себе си говори колко силна е италианската кинематография днес“, каза Магдалена Ралчева. Тя благодари още веднъж на Община Стара Загора за безрезервната подкрепа за фестивала и на невероятната публика на Стара Загора, без която този фестивал не би имал смисъл.

Така деветото издание на „Златната липа“ вече е в историята. А ние вече мечтаем за 10-ото юбилейно издание, което трябва да се случи по същото време през следващата 2023 година.

Вижте още