РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Първи случаи на коронавирус в България

Публикувано на:

Два случая на коронавирус в България. Открит е у пациенти на инфекциозните отделения в Габрово и Плевен. Заразените не са пътували в чужбина и не са имали контакт с болни. Това съобщи на извънреден брифинг специално сформираният оперативен щаб за борба със заразата.

Положителни са се оказали по две проби, взети от мъж и жена в Северна България. Направени са с референтния тест на СЗО. Третата проба обаче е дала отрицателен резултат с другия тест, който е испанско производство. Това е довело до разколебаване в кризисния щаб, който ще направи нова, четвърта проба, за да е сигурен в диагнозата.

Заразените са 27-годишен мъж от Плевен и жена на 75 години от Габрово.
Намират се в инфекциозните отделения на двата града от няколко дни.

"Състоянието на двамата пациенти вече е добро. Били са зле преди дни", каза проф. Кантарджиев. Те са били приети с пневмонии.

"Профилът не отговаря на очакванията, поради това, че не са пътували никъде и нямат контакти. Не отговарят твърде много на критериите", допълни и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И двете отделения, където се лекуват двамата, са поставени под карантина. Никой няма да има право да напуска отделението, няма да се приемат и пациенти. Установени са контактите на двамата с положителните проби. Става въпрос за 18 души. Възрастната жена има само една близка, с която е контактувала, тъй като е самотно живееща, докато в семейството на мъжа има още трима души. С помощта на МВР се издирват и други контактни лица с болните.




Вижте още