РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Борисов: Няма причина цената на тока да се вдига

Публикувано на:

България няма шанс да бъде приета в еврозоната при тази инфлация. План за приемане на еврото реално няма, защото страната вече не покрива критериите. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с младежката организация на партията на Старозагорските минерални бани.

„При такава инфлация от 20%, при тези публични финанси, при такъв финансов министър, еврозона няма да има“, категоричен е Борисов.

Той предупреди, че ако правителството продължава така да харчи ще започне наказателна процедура срещу България.

„Това означава свръхдефицит, това означава „жълт“ картон, означава наказателна процедура срещу България септември месец, ако не се стегнат както ги предупредих. А те като ги гледам правят точно обратното. Актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи с процент“, каза още Борисов.

Според него мерките за компенсации на скъпите горива са неработещи и не са насочени към нуждаещите се. По думите му няма причина цената на тока да се вдига. В сравнение с други кризи, България има предимство, защото има собствени енергоизточници.

„Сега всяко нещо се обяснява във войната. Въглищата нали са български, не ги докарваме от Украйна или от Русия, в АЕЦ „Козлодуй“ реакторите са български, сменено ли е горивото – сменено, платено ли е – платено. Защо вдигате цената на тока? Дори да ни наложи санкции Брюксел, вкарваш извънредно законодателство, ние ще ги подкрепим“, коментира още Борисов.

Той прогнозира, че нова вълна на коронавируса може да връхлети Европа наесен и предупреди управляващите да са готови за действия.

Вижте още