РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стара Загора ще е домакин на обща епархийска конференция и Национална младежка среща

Публикувано на:

На 27 и 28 май, в Стара Загора паралелно ще се проведат две събития – обща епархийска конференция и втората Национална младежка среща на православните християни. Те се организират от Старозагорска света митрополия, под патронажа на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Общата епархийска конференция под надслов „Актуални административни, финансови и енорийски проблеми в Старозагорска епархия" ще събере на едно място всички духовници, епархийски съветници и административни служители в Старозагорска епархия. Модератор на събитието ще бъде иконом Йордан Карагеоргиев, завеждащ КПО при Старозагорската св. митрополия. В петък (27 май) от 9:00 часа, в зала „П. Р. Славейков", участниците ще бъдат приветствани от митрополит Киприан и заместник-кмета Иванка Сотирова. В същинската част са предвидени доклади на иконом Петър Радев, финансовия ревизор Златко Генчев, главния счетоводител Лилия Карагеоргиева, архиерейските наместници на Чирпанска, Свиленградска, Харманлийска и Новозагорска духовни околии. Присъстващите ще изгледат и документален филм за делото и живота на Старозагорския митрополит Методий.

Втората национална младежка среща на православните християни ще започне в 14:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора, отново с приветствия на архиерея и заместник-кмета Иванка Сотирова. Програмата включва доклади и беседи, свързани с православните добродетели и ценности. В 17:00 часа ще бъде отслужено вечерно богослужение в катедрален храм „Св. Николай" гр. Стара Загора.

На 28 май (събота), отново там, ще бъдат отслужени утреня и Божествена св. Литургия, в която ще съслужат всички участници в събитията. Посрещането на архиерея е в 09:15 часа. След нея всички младежи ще отпътуват на поклонническо пътуване до манастирите от Старозагорска епархия. Срещата ще завърши с лагерен огън в курорта Старозагорски минерални бани.

Вижте още