РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Здравното министерство иска близо 10 милиона за бившия АГ-комплекс

Публикувано на:

Председателят на Общинския съвет Мария Динева ще предложи представителят на Община Стара Загора да гласува против искането за продажба на търг на сградата на бившия АГ-комплексТочката е включена под номер 9 в дневния ред на Общото събрание на здравното заведение, насрочено за 17 юниПредставителят на Община Стара Загора ще бъде определен утре по време на сесията на Общинския съвет.

„Останахме изненадани от писмото, което дойде от Университетската болница. То е изпратено до мен и до кмета. Дойде в петък, след заседанията на постоянните комисии на Общинския съвет“, обясни Мария Динева.

Позицията ми е била последователна от самото начало на казуса с евентуална продажба на АГ-комплекса и тя е против“, коментира кметът Живко Тодоров. Той уточни, че цената за сградата, определена от здравното министерство, е 9 милиона и 800 хиляди лева. Сумата е непосилна за община Стара Загора и според кмета е нереална. Той припомни, че оценката на сградата е около 6 и половина милиона лева.

Представителите на държавата обаче имат мнозинство в събранието на болницата и могат да вземат решение без общината. Кметът отново ще се опита да влезе в контакт с министъра на здравеопазването, за да бъде намерен начин, по който сградата на АГ комплекса да стане общинска собственост. Идеята е тя да бъде превърната в модерен общински център за доболнична помощ.

ПП "Възраждане" също е против сградата да бъде продадена на търг.

"Категоричната позиция на „Възраждане“ – Стара Загора е, че не бива да се допуска „Родилното“ да стане поредната печатница за пари на олигархични кръгове, вместо да работи в интерес само и единствено на българските граждани", се казва в писмо, изпратено до медиите. 

От ДБ – Стара Загора настояват държавата да изясни намеренията си относно бъдещото предназначение на сградата. Те също са против продажбата. От партията припомнят, че през юни 2020г. на сесия на Общински съвет, на база предварително съгласуване със Съвета на директорите и ръководството на болницата, бе прието да се сключи сделка между Община Стара Загора и УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович" - АД на обща стойност 6,5 млн. лв., с която:
Община Стара Загора придобива сградата на бившия Акушеро – гинекологичен комплекс, заедно с оборудването, в замяна на което:
УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович"  - АД придобива земята, върху която е построена Университетската болница, тъй като в момента е само с отстъпено право на строеж.
Погасява всички натрупани дължими местни данъци и такси към Общината, в размер на над 2 млн. лв. 
Впоследствие обаче, на Общото събрание на акционерите на болницата, сделката не бе приета, след като представителите на държавата гласуваха „въздържал се". 
Вижте още