РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметът Ивайло Крачолов даде висока оценка на археолозите за новите открития до Чирпан

Публикувано на:

Висока оценка за напредъка на археологическите проучвания и откритите находки в първия етап от тазгодишния сезон по трасетата на скоростната жп отсечка Пловдив – Бургас,  даде кметът Ивайло Крачолов. Кметът и директорът на РИМ - Стара Загора Петър Калчев посетиха археологическите разкопки, които се провеждат по ремонтирания жп участък от Националната  компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ)  по мащабен проект за цялостна модернизация, намиращи се на север от завод „Бъдещност". 

„Проучвателните и спасителни  разкопки, които  се провеждат от екип на НАИМ при БАН с ръководител Петър Лещаков, имат огромно значение за културата и туризма, както и  за задълбочаване сътрудничеството между учените от БАН,  Общината и Исторически музей-Чирпан", каза кметът, който благодари на всички. Своеобразен домакин на археологическата експедиция е  Историческия музей, а директорът Нанси Маринова е част от проучвателния екип, който работи втори сезон.

„Специална експозиция ще бъде подготвена в края на т.г. и началото на 2023г. за откритите находки от З-те подобекта по жп трасетата.  Догодина ще се проведе научна конференция, която ще направи равносметка на археологическите открития и  теренните проучвания на културно-историческите следи и антични структури. За празника на града сп. „Наше минало" ще публикува всички доклади от  Националната научна конференция ′ 21г. на тема: "40 години археологически разкопки и проучвания на Карасура", каза кметът.

Досегашната археологическа дейност установява връзка с Карасура. Находките датират  много богато наслояване на историческите периоди, предполага се  4-5 хилядолетие пр. Хр. до средата на Средновековието. В този първи етап археолозите очакват и финансирането за планираните теренни  проучвания от НКЖИ – възложителя на ремонта. Проучвателните им дейности, оказва се,  заемат по-голяма част от сервитутната на жп обектите.

Вижте още