РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

В Чирпан показват проектите от концептуалния конкурс за бъдещето на недовършения културен дом

Публикувано на:

Изложба с проектите на участниците от концептуалния конкурс за акумулиране на идеи за културен и бизнес център подготвя Община Чирпан на площадното пространство. Експозицията ще представи деветте концепции  за бъдещето на недовършения културен дом на 24 май.  

„Благодаря на участвалите десет талантливи млади български архитекти, повечето завършили в чужбина. Всички са се съобразили в идейните си концепции със задължителното функционално съдържание на бъдещия център, с основните технически, планово-композиционни изисквания и с основните параметри. Най-доброто идейно решение ще бъде базата, на която ще стъпи работния проект, но преди това ще има публично обсъждане през м. юни и решението ще го вземе Общинския съвет по-късно. Ще последва икономически анализ и с него ще се търси финансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Процесът ще отнеме немалко време", каза кметът Ивайло Крачолов.

Според главния архитект Мария Дименчева участниците предлагат различни модерни идеи - от запазване на недовършената сграда, преустройство и реконструиране и довършване до изцяло нова сграда, отговаряща на съвременните изисквания. 

Жури, председателствано от  проф. д-р арх. Тодор Булев - председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България, включващо архитекти и общественици, ще определи трите най-добри  идейни концепции за награди. Проектът, класиран  на първо място ще получи награда от 3000 лв., на второ – 2 000лв., на трето  - 1 000лв., а на останалите проекти ще бъдат връчени грамоти. Крайният срок  за представянето  на архитектурните разработки бе до 30 април т.г. 

„Конкурсът бе предназначен за млади архитекти и  студенти по повод европейската година на младежта. Именно младите са двигател на промени и перспектива", считат от общинското ръководство.  

Вижте още