РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Български проект печели наградата Natura 2000 на Европейската Комисия в раздел Комуникация

Публикувано на:
Проектът на Зелени Балкани „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти", осъществен от Зелени Балкани, спечели наградата Натура 2000, в категория Комуникация. Тази широкомащабна информационна кампания, финансирана от програмата LIFE на ЕС, се стреми да повиши осведомеността за мрежата Натура 2000 в България, като използва водещи видове и местообитания, за да информира за основните аспекти на Натура 2000.

"Радвам се, че наградата е връчена на български проект", казва Елена Стоева, ръководител на проекта. "Това за мен е резултат от отличното партньорство с нашите медийни партньори, благодарение на които нашите послания достигат до хората. Наградата приемам като признание за приноса на граждански организации, като Зелени Балкани, за опазване на природата."

По повод 30-годишнината от създаването на мрежата "Натура 2000" комисарят на ЕС по околната среда, океаните и рибарството Виржиниус Синкевичюс обяви победителите в изданието на наградите "Натура 2000" за 2022 г. Сред шестте победители са проекти от България, Австрия, Гърция, Португалия и Испания, както и трансграничен проект от Германия, Австрия, Люксембург и Швейцария.

Наградите "Натура 2000" отличават успешни примери за опазване на околната среда в ЕС и повишават осведомеността за едно от изключителните постижения на Европа - мрежата от защитени зони "Натура 2000".
В допълнение към опазването на земята, комуникацията, социално-икономическите ползи и трансграничното сътрудничество, тази година наградите се връчват в допълнителна категория - опазване на морската среда. Целта е да се популяризират многобройните важни усилия, които се полагат в целия Съюз за засилване на защитата на морските и крайбрежните видове и местообитания. Освен това наградата на гражданите се присъжда на победителя в онлайн гласуването.

Зелени Балкани получава отличието в категория Комуникация, като очакваният обхват на проекта е 4,5 милиона души чрез работата по него. В рамките на кампанията беше създадено и разпространено аудио, визуално и писмено съдържание чрез онлайн излъчвания, ежедневни и седмични бюлетини и канал в YouTube. Бяха организирани и национални събития и уебинари. В резултат на тези усилия въпросите, свързани с природата, получиха по-голямо внимание в медиите и сред обществеността като цяло.

"Натура 2000" е общоевропейска мрежа от близо 27 000 защитени територии, която обхваща повече от 18% от сухоземната територия на ЕС и около 9% от морските зони. Целта на мрежата е да осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания. Тя е и резултат от уникален процес на сътрудничество между заинтересованите страни на национално равнище и между държавите - членки на ЕС, което доказва стойността на сътрудничеството в ЕС. Доброто управление на мрежата е в основата на амбициозните цели за опазване и възстановяване на биоразнообразието, заложени в Стратегията на ЕС за биоразнообразието до 2030г. Търсете налични преводи на предходната връзка - която има за цел да постави биоразнообразието на пътя на възстановяването до 2030 г., с ползи за хората, климата и планетата.
Вижте още