РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Камерната опера "Двамата свенливци" на сцена на 21 май

Публикувано на:

На 21 май от 19:00 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора, ще оживее едноактната камерна опера "Двамата свенливци" по музика на големия италиански композитор Нино Рота.

Спектакълът е съвместна продукция на Старозагорската опера и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Аранжиментът за камерен оркестър е на Виктор Крумов и Мирослав Георгиев, които ще дирижират спектаклите. Режисьор е Огнян Драганов, сценографията е на Венцислав Петров, костюмите са на Теодора Джамбазова. През последните години Държавна опера - Стара Загора, приоритетно включва в програмата си спектакли и концерти, специално подготвени с участието на ученици от НУМСИ „Христина Морфова” - Стара Загора и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров” - София. Предоставянето на възможности за сценични изяви на бъдещите професионални изпълнители е от изключителна важност за тяхното развитие и израстване и е заложено в концепцията на директора Огнян Драганов.

На 21 май в спектакъла участват солистите на Държавна опера-Стара Загора Ивона Иванова, Костадин Якшев, Живко Добрев, Никола Марулев и студентите от НМА Анастасия Алтухова, Светозара Койнарска, Стоян Буюклиев, Милена Гемеджиева, Анджела Гелева, Симона Тодорова, Мария-Магдалена Недкова, Лора Радева, Анна Янкова, Мериам Шамс. По-голямата част от студентите са вече щатни артист-хористи на Държавна опера-Стара Загора, имат роли в постановки на операта и реализираха няколко самостоятелни концерта в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

Едноактната комична опера "Двамата свенливци" е създадена като радиопродукция през 1950г. Първото ѝ изпълнение в ефир било осъществено на 15 ноември 1950г. под диригентството на Маестро Франко Ферара. Първата оперна постановка била в Лондонския Клуб театър "Скала" на 17 март 1952г. Последвали постановки в Театро Петруцели, Бари и Театро Доницети в Бергамо. Операта била написана по текст на Сузо Чекки Д'Амико под заглавието "I due timidi" (Двамата Свенливци). Действието се развива в малък квартал в периферията на един модерен град, в средата на миналия век.

Вижте още