РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Организации от три континента ще посетят Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани

Публикувано на:

Като част от международна среща, посветена на египетския лешояд, в четвъртък (19 май) от 10:00 до 11:00 часа, организации от три континента ще посетят Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора. Там ще разгледат волиерите с двойките египетски лешояди, част от програмата за активно подсилване на популацията на вида в България.

Между 17 и 19 май в Пловдив Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е домакин на международна среща, която събира заедно представители на природозащитни организации от Гърция, Албания, Северна Македония, Йордания, Ливан, Обединените арабски емирства, Египет, Нигер, Великобритания и Франция.

Целта на срещата е да се обсъдят дейностите, предизвикателствата, постигнатото до момента и предстоящите стъпки в рамките на най-големия в света LIFE проект за опазването на застрашения египетски лешояд – „Нова надежда за египетския лешояд“, в който БДЗП и Зелени Балкани са партньорите за България.

На посещението в Центъра ще присъстват Симона Бакарети, представител на Европейската Комисия – основен донор на прoекта, както и мониторът на проекта –  Стоян Йотов.

„Нова надежда за египетския лешояд“ стартира през юли 2017 г.  с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС. Проектът обединява усилията на 20 институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка с мисия спасението на една от най-бързо изчезващите хищни птици на планетата – египетският лешояд.

Египетският лешояд е най-дребният и единственият далечен мигрант сред четирите вида лешояди, обитаващи Европа. Всяка година изминава близо 10 000 км до зимните си местообитания в Африка и обратно към гнездовите си територии у нас. В България популацията му наброява едва 26 двойки, които гнездят основно в Източните Родопи и малка част – в Северна България. Основните заплахи за вида са използването на отрови и отровни примамки в природата, токови удари и сблъсъци с енергийната инфраструктура, безпокойство и бракониерство.

 

Вижте още