РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

За 14-и път в Стара Загора се провежда специализираното изложение за земеделие БАТА Агро

Публикувано на:

С водосвет от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан бе открито 14-тото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА Агро. В дните до 20 май, на Летище Стара Загора отново представителите на най-големите вносители на техника в бранша ще представят най-новото в сектора.

„За мен е чест да бъда тук. Радвам се, че организаторите направиха всичко, за да има и тази година БАТА Агро, въпреки предизвикателствата пред бизнеса. Стара Загора казва „Добре дошли“ на всички участници и гости. Пожелавам ви ползотворни срещи и възможности за бизнес“, каза при откриването на форума зам.-кметът на общината Йордан Николов.

„Горди сме, че през годините БАТА Агро се доказа като най-представителния и най-полезния форум в агро сектора. Тук срещаме представителите на бизнеса със земеделските производители. Фермерите има възможност да се запознаят с иновациите от последната година и да намерят решения за всички съпътстващи дейности в работата си“, каза председателят на Българската асоциация на търговците на агро техника Даниел Минев.  „Настоящето ни е все така динамично и земеделският бизнес има все повече предизвикателства пред себе си. Отчитам като признание за имиджа на форума, че въпреки това – фирмите са тук и са част от изложението. Благодаря на всички, които ни се довериха, както и на домакините ни, които ни посрещат и подкрепят за пореден път – Община Стара Загора и Летище Стара Загора“, допълни той.

Тази година в БАТА Агро участват 163 фирми, разположени на 35 хил. кв. м. изложбена площ. Сред тях са основните вносители на земеделска техника, представителите на различните съпътстващи процеса на работа браншове, както и различни индустрии и институции.

Основен фокус отново е поставен върху демонстрациите. Локацията за провеждането на форума дава възможност те да се случват и допринасят за показването на техниката и продуктите в реални полеви условия. Освен това, важна част са и опитните полета с посеви. Тази година те се обособени в индивидуална зона, в близост до входа. Там се виждат резултатите от различните семена, торове и препарати при пролетните и есенните култури, стана ясно от думите на Даниел Минев.

„Днешният форум е доказателство, че пред агро бизнеса има перспективи българското земеделие да се развива на световно ниво. Конкуретноспособността на сектора зависи от иновационните процеси в селското стопанство, от необходимостта да се премине към съвременен начин на производство, чрез активното му подпомагане – както по линия европейските фондове, така и с национални средства. България може да се превърне в страна с модерно и развиващо се земеделие като предостави възможност на земеделските стопани да затвърждават позициите си и да излизат на нови пазари“, подчерта министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той допълни, че държавата ще направи всичко възможно да бъде в подкрепа на бизнеса.

Тазгодишното издание предлага на посетителите и Фермерски пазар. Идеята на организаторите е мотивирана от желанието на организаторите на форума от Българска асоциация на търговците на агротехника да подкрепят българските производители. Пазарът е разположен в сектор C1.

Щандове с експерти имат Министерство на земеделието, Тракийският университет, Аграрният университет - гр. Пловдив, както и Русенският университет „Ангел Кънчев“.

Официални гости на откриването бяха още зам.-кметът Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, изпълнителният директор на Държавен фонд земеделие Николай Каварджиклиев, председателят на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, деканът на Аграрния факултет на Тракийския университет доц. Димитър Панайотов, Христофор Бунарджиев – един от основателите на форума, както и Георги Василев от Асоциация „Български пипер“.

 

Вижте още