РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Профилактика на „женското здраве“ в месеца на жената

Публикувано на:

В месеца на жената е важно да се погрижим не само за външния си вид, но и за здравето си. Трябва да се научим да управляваме своето физическо, психическо и емоционално здраве така, че да се наслаждаваме повече на ежедневието си и да намалим риска от различни здравословни проблеми на по-късен етап. Редовните профилактичните прегледи са най-добрият метод за превенция и грижа за женското здраве.

Методите за изследване на медицинските рискове при млечните жлези се делят на инвазивни и неинвазивни. Неинвазивните са така модерната напоследък термография, ултразвуковата диагностика и магнитния резонанс, а инвазивните са рентген (мамография), биопсия и др.

Термографията е по-малко познат метод у нас, но добива все по-голяма популярност, защото е 100% безвреден и безконтактен метод. ТЕРМОГРАФИЯТА дава възможност за скрининг за рак на гърдата дори и при наличие на гръдни ИМПЛАНТИ. При термографията се заснемат температурните промени на кожата. Термограмата не прави това, което прави мамографията. Тя „не вижда“ тумори. Тя е физиологичен тест, който измерва минимални разлики в температурата на кожата, които могат да бъдат асоциирани с туморни образования, но и с други патологии, понякога години преди да бъдат достатъчно големи, за да бъдат разпознаваеми мамографски. Термографията може да оцени риска от рак на гърдата - нещо, което мамографията не може да прави. Тя е средство за следене здравето на млечните жлези, а не само начин за откриване на заболяването. Тя не е заместител на мамографията, а полезен допълващ и безвреден метод.

Термографията, с нейната способност да оцени риска и да наблюдава здравето на млечните жлези, води до много важен извод: рискът от рак на гърдата в голяма степен се поддава на контрол. Само 25 % (а възможно и по-малко) от случаите на рак на гърдата имат генетичен компонент. Това означава, че до 75% от риска се дължи на други фактори. Хранителният режим, стресът и качеството на околната среда изпъкват като най-важните.

За този 8 март си подарете грижа за Вашето здраве. Може да си запазите час за преглед чрез термовизуална диагностика в Казанлък при доктор Маргаритов, който отново ще има приемни часове в Медицински Център "Чек Пойнт Кардио", на 9 и 10 март. Повече информация и записване на часове на телефона на д-р Маргаритов: 0888 272 888.

Вижте още