РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Народен съюз няма да подкрепи проекта за Общ устройствен план

Публикувано на:

"Народен съюз" няма да подкрепи проекта за Общ устройствен план на Стара Загора в този му вид, обявиха общинските съветници от коалицията. Проектът трябваше да се разглежда на сесията на местния парламент през април, но точката бе изтеглена от кмета Живко Тодоров. Свикано бе и извънредно заседание на постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт, на която проектът бе разглеждан, но проблемите остават, категорични са съветниците. 

Според председателя на Общинския съвет Мария Динева един от притеснителните моменти в проекта е, че в него не са отразени вече съществуващите подробни устройствени планове в Стара Загора.

"За нас като група общински съветници е изключително важно законът да бъде спазен преди да бъде приет новия ОУП и в него да бъдат отразени абсолютно всички действащи ПУП-ове. Зад тях стоят инвестиционни намерения и на граждани, и на фирми", коментира Мария Динева. 

От "Народен съюз" призоваха и за промени в работата на общинска администрация, касаеща изискваните от гражданите документи и отношенията между граждани и администрация. „Голяма част от оплакванията са свързани със строителното направление“, обясни Мария Динева. "Сроковете са дълги, има забавяне на преписки, искане на документи, без да има правно основание за това. Нещо повече – общинска администрация, при издаването на разрешения, изисква документация, която тя сама издава – удостоверения за влизане в експлоатация например. Това са документи, с които администрацията разполага. Няма логика да се подава искане за получаване на такива документи. Всички говорим за електронно управление и умни градове. Нужни са електронни регистри и тази информация да се прилага автоматично", категорична е Динева.

Тя допълни, че ситуацията е същата и с гражданско състояние – актове за раждане, смъртни актове и др.

"С това ние, от "Народен съюз", не сме съгласни. Смятаме, че подходът трябва да бъде уреднаквен и всяка процедура да има ясно разписани стъпки. Това ще промени работата на администрацията и ще спести време на гражданите. Настояваме незабавно да бъде направен пълен преглед на всички заявления и да бъдат актуализирани съпътстващите документи. Това ще направи Стара Загора конкурентна за нови бизнеси", каза още Мария Динева. 

Вижте още