РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Въвеждат "Зелена зона" в Чирпан

Публикувано на:

Община Чирпан съобщава, че през месец май ще стартира режим на кратковременно платено паркиране за леки автомобили с допустима максимална маса до 2,5 тона и за микробуси до 22 пътнически места в град Чирпан. Новият режим е във връзка с приетата Наредба № 7 за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на община Чирпан с Решение № 76/26.03.2020 г. на Общинския съвет. Решението определя границите, обхвата и паркоместата за кратковременно платено паркиране в „Зелена зона“ в работни дни от 08:00 часа до 17:00 часа.

ℹ️  „Зелена зона“ (определена с Решение № 195/30.10.2020 г.):

  • южно от сградата на Община Чирпан;
  • западно от сградата на Община Чирпан;
  • по северното платно на бул. “Георги Димитров“;
  • по южното платно на бул. “Георги Димитров“;
  • по източното платно на ул. “Янко Иванов“;
  • по западното платно на ул. “Янко Иванов“;
  • южно от сградата на хотел „Чирпан“ и
  • западно от Търговски център „Самара“.
  • Заплащането в зоните става:

► с билет от инкасатор;

► чрез изпращане на кратко текстово съобщение от мобилен номер (SMS);

► чрез таксуване от паркинг-автомат и

► с карта/пропуск, издадена от Община Чирпан.

  • За хора с увреждания – с карти – безплатно и
  • За електромобили – с карти – безплатно.
  • Цената за кратковременно паркиране или престой на ППС/МПС:
  1. Чрез предварително закупен от водача билет;
  2. Чрез таксуване от паркинг-автомат – 0,50 лв. с ДДС за всеки, започнати 30 минути;
  3. Чрез SMS на номер 13416.

Времетраенето на кратковременното паркиране с изпратен SMS е не по-малко от 1 час. С един SMS се заплаща 1 лв. с ДДС за 1 час престой в зоната за платено паркиране.

Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално съдържанието на държавния регистрационен номер на автомобила. Пример: СТ1111СЗ - правилно; ST1111SZ - неправилно.

■ За платено паркиране на ППС/МПС - „Служебен абонамент” в границите на „Зелена зона” се заплаща цена на услугата в размер на 150 лева на година, платими на две равни вноски – до 30 юни и до 30 ноември.

■ За платено паркиране на ППС/МПС в „Зелена зона“, без ограничение на времето за престой се заплаща следната цена на услугата:

- за лица с постоянен или настоящ адрес в „Зелена зона” - 50 лева на година за първо ППС/МПС в домакинството и 100 лева за всяко следващо ППС в домакинството, платими на две равни вноски – до 30 юни и до 30 ноември;

- за лица с постоянен или настоящ адрес извън „Зелена зона” - 100 лева на година, платими на две равни вноски – до 30 юни и до 30 ноември.

■ За платено паркиране на ППС/МПС на индивидуално обозначено преференциално паркомясто в границите на „Зелена зона“ с пропуск, издаден по Наредба №7,  без ограничение на времето за престой за 24 часа в денонощие, се заплаща цена на услугата 350 лева/година.

■ За издаване на годишен пропуск на юридически лица, зареждащи търговски обекти и обслужващи банки в „Зелена зона“ или извършващи товаро-разтоварни работи в централна градска част, се заплаща цена на услугата в размер на 20 лева.

■ Допуска се режим на платено паркиране извън границите на „Зелената зона“ – „Служебен абонамент” - на ППС на територията на община Чирпан – заплаща се годишен абонамент на услугата:

  1. за физически лица – в размер 50 лева на година;
  2. за юридически лица – в размер 100 лева на година.

◄ Цените са определени съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на община Чирпан, приета от Общинския съвет през 2004 г. и променяна през годините.

♦ Принудителни мерки при неправилно паркиране:

■ За принудително задържане, чрез техническо средство „скоба“ на неправилно паркирани ППС/МПС в границите на „Зелената зона“, определена по реда

на Наредба №7 - се заплаща цена в размер на 20 лева.

Номер за освобождаване на ППС от техническо средство „скоба“ - 0886 66 04 16 – цена на разговора спрямо тарифния план.

⚠️Важно:

□ Поставянето на „скоба” може да се извършва само от длъжностни лица от звено на общината, определени със заповед на кмета на община Чирпан.

□ Конструкцията на „скобата” и начина на поставянето й са такива, че да не нанасят повреда на ППС.

□ Забранява се повреждането на скобата и/или освобождаването ѝ от други лица, освен от служители на звеното.

 На собственик или ползвател на МПС, който в нарушение на Наредба № 7 частично или цялостно повреди или нерегламентирано демонтира средство за блокиране на колелото на автомобил - „скоба“ се налагат глоби в размер от 50 до 150 лева.

□ На предното стъкло на блокирания автомобил се поставя съобщение, че ППС е принудително задържано и указания за реда за освобождаването му.

□ За принудителното задържане със „скоба” водачът на ППС заплаща разхода по прилагането на техническото средство, както и таксата за престой.

□  Разходите се заплащат на мястото на блокиране на ППС, при неговото освобождаване и се събират от служители на общинското звено.

Повече по темата: Режим на кратковременно платено паркиране, вижте  Наредба №7  - https://www.chirpan.bg/…/Ob6tinski…/naredbi/naredba_7.pdf

* конкретната дата през м. май ще бъде съобщена своевременно

Вижте още