РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Георги Гьоков: Мерките и предложенията на БСП са свързани с преодоляване на инфлацията и кризата от войната

Публикувано на:

„Всички в коалицията ясно сме заявили какви са целите и необходимите действия за предприемане и преодоляване на инфлацията и кризата от войната. Общите решения ще дойдат с актуализацията на бюджета.” Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков и допълни, че към момента все още не е постигнато съгласие по идеите на БСП за въвеждане на необлагаем минимум, както и за въвеждане таван на цените на определени стоки и услуги.

Според Гьоков идеите на социалистите за диференцирани ставки на ДДС, включително и нулева такава за някои храни се приемат положително от техните коалиционни партньори и предстои финансовото министерство да направи разчети как точно би се отразило това на бюджета.

„Имаме разбиране и за по-ниско ДДС на плодове и зеленчуци българско производство, както и за намаляване ДДС на енергоносителите, а също така и на контролираните стоки и услуги, като ток и вода. Постигнахме съгласие и относно намаляване на ДДС върху лекарствата”, каза още министърът на труда и социалната политика.

Като допълнителен социален бонус той даде за пример и великденската добавка от 70 лв. за всички пенсионери, която по думите му играе ролята и на антиинфлационна мярка. „Имаме разбиране за минимална работна заплата от 770 лв., но сякаш финансовото министерство е по-склонно това да стане от следващата година, а не през предстоящата актуализация на бюджета”, допълни Гьоков.

„Въпросът с оръжията е сложен. Той е политически, морален – от който и аспект да го разглеждаме ще има различни мнения по въпроса. Ние сме последователна партия, с последователна политика. Нашата позиция е категорично против доставката на оръжия за Украйна и това мнение се поддържа от мнозинството български граждани”, коментира той позицията на социалистите за ненамеса в конфликта и добави, че управляващата коалиция има желязно споразумение и няма опасност правителството да падне, ако то се спазва.

По думите на Гьоков войната трябва да спре на всяка цена и отношенията в последствие да се уреждат по дипломатически път, защото продължаването на конфликта не носи нищо добро, за която и да е от двете страни.

Ситуацията със спрените газови доставки той определи като опасна. „Това ще се отрази на коалицията и правителството. Ние досега уверявахме народа, че сме готови за такова спиране на газта, но от експертите научаваме, че не е съвсем така”, добави министър Гьоков.

В заключение той каза, че е трябвало да се предвиди общоевропейска политика относно искането от руската страна за плащането на газта в рубли и определи като грешка прибързаната българска позиция, че отказваме да плащаме в рубли газта от Русия.

Вижте още