РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

„Спящата красавица” в Международния ден на танца - 29 април

Публикувано на:

Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще празнува Международния ден на танца със спектакъла на приказния балет „Спящата красавица” от П. И. Чайковски, който ще бъде представен на 29 април от 19.00 часа на сцената на Операта. Изключителната Силвия Томова ще бъде за първи път на старозагорска сцена в ролята на злата фея Карабос. Този спектакъл е и изборът на примабалерината да отбележи в Стара Загора, а след това и в София / на 31 май / своите изпълнени с творческо посвещение и блестящи завоевания 45 години - като балетен артист, педагог, хореограф, ръководител.

На 29 април в ролята на принцеса Аврора ще танцува примабалерината Анелия Димитрова, а в ролята на принц Дезире ще й партнира Фиорди Лоха от Албания. В останалите главни роли публиката ще види: Клара Ферер от Испания ще бъде Фея Люляк, Синя птица и принцеса Флорина ще изпълнят Каито Такахаши и Акари Мориматсу от Япония. В спектакъла на балета „Спящата красавица“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи респектиращи успехи не само у нас, но и в чужбина. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и в чужбина.

Балетът „Спящата красавица” на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов. Декорите на „Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората постановка на „Спящата красавица“ /през 2004 година е автор на костюмите за постановката на Националния балет-София/.

„Спящата красавица“ е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което има в репертоара си талантливата балетна трупа на Старозагорската опера.

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. 

 

Вижте още