РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Христо Гаджев: Правилно е, че изнасяме оръжия и боеприпаси за Украйна, но защо правителството крие това?

Публикувано на:

Народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев съобщи в Стара Загора, че има много основания да се твърди, че български боеприпаси се изнасят за Украйна. Неговата реакция е в отговор на статус на министъра на икономиката Корнелия Нинова във Фейсбук, в който тя отрича това.

„От отговор на Корнелия Нинова на наше питане, публикуван на сайта на Народното събрание, става ясно, че от февруари до април износът на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти спрямо същия период на миналата година. Става въпрос за над 400 млн. лева повече отколкото 2021 г.“, обясни Христо Гаджев.

Той уточни, че става въпрос за износ чрез сделки между търговски дружества.

„Имаме основания да направим обосновано предположение, че голяма част от този износ е предназначен за Украйна и реално стига до нея. Това е правилно и от ГЕРБ настояваме за това и в Народното събрание, защото България трябва да я подкрепи във войната, която се води на нейна територия. Това обаче се прави по таен и по лицемерен начин от страна на правителството и на лидера на БСП. Защо не се каже истината, за да знаят украинският народ и нашите съюзници, че България помага?“.

Христо Гаджив посочи конкретни примери и показа документи за извършени сделки с военна продукция и боеприпаси.

„На 4 и 5 април с два полета са транспортирани от Летище София до Летище Режов в Полша, което е на 100 км от украинската граница, 600 хиляди 30- и 40-милиметрови боеприпаси на стойност 23,5 млн. лева. Те са по договор между българско и полско дружество за износ на оръжие. Разрешението за износа е издадено на 25 март 2022 г. от Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, чийто председател е министърът на икономиката Корнелия Нинова. Снарядите се транспортират до Полша с полет от украинска авиокомпания, факт, който също е установен и налага извода кой е крайният получател.

„Добре е правителството да каже истината. Три дни министърът на външните работи на Украйна беше в България с молба за помощ. Изведнъж се оказва, че им продаваме оръжие“, каза още народният представител и заяви, че българското правителство не трябва да крие този факт по толкова двуличен начин.

Вижте още