РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Условия за приемане на деца от Украйна в детски ясли, детски градини и училища

Публикувано на:

Деца от Украйна, желаещи да посещават детски ясли, детски градини и училища, задължително трябва да представят отрицателен резултат от еднократно изследване за ентеровируси и редовен имунизационен статус с основни имунизации според имунизационния календар на Република България.

1. За извършване на изследване за ентеровируси е създадена следната организация:

• Предоставяне на еднократни стерилни контейнери за вземане на фекална проба, от понеделник до петък, от 09:00 до 16:00 часа, в чревен кабинет (1 етаж) на РЗИ - Стара Загора. Пробата се събира в домашни условия при спазване на следните правила:
Необходимото количество фекален материал за провеждане на вирусологична диагностика е между 5 - 10 грама при солидна консистенция (минимален размер колкото грахово зърно) или 3 - 5 мл при течна консистенция. Фекалният материал се поставя в стерилен водонепроницаем фецес-контейнер, снабден с пластмасова лъжичка, затваря се плътно и се надписва с имената на пациента и датата на вземане на пробата. Така събраните проби се съхраняват в хладилник при температура от +4º до +8 º С до предоставянето им на РЗИ. Пробата се взема в един от дните събота, неделя или понеделник, след което контейнерът се поставя в найлонов плик.
• Взетите проби се носят в чревен кабинет на РЗИ - Стара Загора (1 етаж) всеки понеделник от 09:00 до 12:00 часа, придружени със следните данни за лицето: трите имена, дата, месец и година на раждане, точен адрес, телефон за връзка, дата на вземане на пробата и дата на последната направена имунизация срещу полиомиелит на детето. Пробите ще бъдат транспортирани в Националната референтна лаборатория по ентеровируси в София. Резултати от изследванията се очакват най-рано след 14 дни от постъпването на пробата.

2. Ваксините за деца от Украйна, независимо от статуса, желаещи да останат в България, ще се осигуряват безплатно от РЗИ - Стара Загора. Ваксинирането на деца без личен лекар и такива без регистрация (ЛНЧ), ще се извършват в имунизационния кабинет на РЗИ - Стара Загора, след предварително изготвен имунизационен план от инспектори на РЗИ - Стара Загора, съобразен с Имунизационния календар на България, всяка сряда от 14:00 до 16:30 часа, след предварителна уговорка.

Консултации ще се извършват ежедневно от 8:30 до 17:00 часа в РЗИ - Стара Загора. Телефони за връзка: 042 602468 или 0884 900657 – д-р Таня Перчемлиева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“.

Вижте още