РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Проект помага за социално-икономическата интеграция на уязвими групи

Публикувано на:

Община Стара Загора изпълнява проект „С грижа за всеки гражданин от уязвимите групи - успешен модел за социално-икономическа интеграция в община Стара Загора". Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Основната му цел е създаването и прилагането на ефективен и иновативен междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на община Стара Загора. Насочен е към повишаване на качеството на живот, намаляване на бедността и спиране на предаването на бедността през поколения.

Проектът стартира на 6 юли миналата година и ще продължи до 6 май 2023 година. Общата му стойност е 1 586 159.73 лева. Партньори са 7 детски градини и 10 училища на територията на общината, и Сдружение "Свят без граници". 

"Проектът е адресиран към всички онези, които имат нужда от помощ. Към онези, на които трябва да бъде даден шанс, за да намерят своето място в обществото, да открият себе си и да се реализират", коментира зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Децата от Детска градина 24 „Радост“ и Детска градина 16 „Горски кът“ поздравиха присъсващите с песни и народни танци по случаи 8 април - Международен ден на ромите. Присъстващите взеха участие в трудова борса с представители на “АзУкЕн” ООД и Дирекция “Бюро по труда” – Стара Загора.

В рамките на проекта ще бъдат организирани трудови борси, семинари, училище за родители. Ще бъдат проведени обучения на 950 деца по български език, за които българският не е майчин език. Предвиждат се допълнителни занимания за 1010 ученика, застрашени от отпадане от системата на образованието. Ще бъде оказана психологическа подкрепа на 1000 деца. По проекта ще бъдат закупени таблети и лаптопи.

Вижте още