РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Търговско изложение за етерични масла през септември в Стара Загора

Публикувано на:

През септември Стара Загора ще бъде домакин на Първото Международно търговско изложение "Загора Експо - етерични масла". Организатори са община Стара Загора, Сдружение "Национален фестивал на лавандулата", Областна администрация и Тракийският университет.

"Събитието ще събере стопани, които отглеждат етерично - маслени култури. Стара Загора е областният център – тук се добиват безценни етерични масла. Това е подходящото място за поставяне на началото на Загора Експо. Изложението ще даде заслуженото място на града като център на етерично - маслените култури", обясни председателят на Сдружението Нина Гергинова. 

Тя допълни, че тук са едни от най-старите насаждения от роза и лавандула. Важна част от формата е съпътстващият академичен панел – в полза на земеделците, които ще получат съвети.

Загора Експо ще бъде компилация между земеделие, иновации и култура. Покани за участие са отправени към най-големите потребители на лавандулови продукти от Франция, Испания, Португалия, Румъния, Гърция, Турция, Грузия, Германия и Австрия.

Изложението ще се проведе от 15 до 19 септември в и около парк "Артилерийски".

"Общината ще подкрепи логистично това събитие. Септември като нощувки е слаб от гледна точка на туризма в региона. Затова решихме да го разположим около първия учебен ден. Искаме да се разраства и да се наложи в годините. Ще водим разговори с театъра и операта. Надявам се да срещнем повече подкрепа и ангажираност", обясни зам.-кметът Милена Желева.

Като полезна инициатива за града и региона, определи изложението ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков. Той припомни, че вече има нова специалност за етерично-маслени култури. "Това е пример за общата работа на бизнес, наука и университет. Ние сме силни в развойната дейност. Можем да обучим кадрите. Имаме високо ниво на експертиза. По отношение на научния панел, ние сме готови да го направим интересно, давайки нови аспекти на развитието на розо и лавандулопроизводството", каза доц. Ярков и разкри, че има интерес от немски инвеститори в сферата на земеделието.

Вижте още