РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Симфоничен концерт в операта на 7 април

Публикувано на:

На 7 април на сцената на Старозагорската опера от 19:00 часа ще видите симфоничен концерт от цикъла „Българските виртуози от световните сцени“ със солисти Теодора Сороков – цигулка и Атанас Кръстев – виолончело. Диригент на концерта е Маестро Ивайло Кринчев, а в програмата са включени Йоханес Брамс – концерт за цигулка, виолончело и оркестър оп.102, Карл Мария фон Вебер – увертюра към операта „Вълшебният стрелец“ и Феликс Менделсон Бартолди – Симфония №4 „Италианска“. 

Теодора Сороков е родена през 1977 година в София в семейство на музиканти. На четири и половина години започва да учи цигулка  в Софийското музикално училище при Ирина Драгнева, а по-късно нейни преподаватели са Гарник Гукасян и проф. Евгения-Мария Попова. През 1993 година семейството се премества в Лисабон и обучението й по цигулка продължава при проф. Валентин Стефанов. От 1994 до 2002 година следва в  Унивеситета по Музика и приложни изкуства във Виена, където нейни преподаватели са професорите Йоханес Майсел и Йозеф Хел. 

Атанас Кръстев е роден в София в семейство на музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков”(2007) и НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. През април 2016 защити успешно докторантура в НМА, където е главен асистент по виолончело.

Има 16 преобладаващо първи и извънредни награди от международни конкурси в България, Австрия, Испания, Чехия, Сърбия (2001-2015). За високи постижения в областта на музикалното изкуство е удостоен с: Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза”(за изпълнение на руска музика) и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012), Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София).

Вижте още