РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ученици и студенти се запознаха с възможности за работа в IT сектора

Публикувано на:

При голям интерес от страна на студенти от Тракийски университет и ученици от средните училища в Стара Загора премина първото гостуване и представяне на едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологии. Изпълнителни директори и специалисти "Човешки ресурси" представиха възможностите за развитието на индустрията на знанието и добрите възможности за кариерно развитие в сектора. 

Събитието беше организирано съвместно от Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ), община Стара Загора и Тракийски университет. 

Гостуването на роудшоуто на Асоциацията в Стара Загора е продължение на започналия диалог между бизнеса и местната администрация за създаването на подходящи бизнес условия за развитието на сектора, регионалната експанзия и привличането на нови инвестиции в „индустрията на знанието".

Гостите от фирмите Telus, Sutherland, Pontica Solutions, HP, Experian, Scale Focus, Proxiad, KBC, Ingram Micro, Cargotec, Alorica и A Data Pro се срещнаха с ректора на Университета доц. д-р Добри Ярков, който посочи една от главните цели пред образованието - дигитализацията. Той покани представителите на сектора активно да канят студенти от различни специалности, да се включат в обучението, да подкрепят образователния процес. 

Тракийският университет се стреми към поетапното въвеждане на все повече специалности в сферата на информационните технологии, които да отговарят на нуждите на бизнеса, администрацията и IT индустрията в региона и страната. Понастоящем се предлагат общо 10 програми в тази сфера, от които 4 бакалавърски програми ("Педагогика на обучението по информационни технологии", "Информационни технологии в икономиката и управлението", "Софтуерно инженерство" и  "Информационни технологии"), 4 магистърски програми ("Бизнес информациони технологии", "Информационни и комуникационни технологии в бизнеса и публичната администрация", "Информационни и комуникационни технологии в образованието" и "Мултимедийни и компютърни системи и услуги"), както и 2 специалности, които са с възможност за обучение след средно и висше образование ("Автоматика и компютърни системи" и "Компютърни системи и комуникации"). 

След края на презентациите от страна на IT компаниите студентите и учениците имаха възможност участват в интерактивна игра, да задават въпроси и да дискутират в неформална среда с работодатели своето бъдещо кариерно развитие.

 

Вижте още