РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Все по-малко мечки и вълци в Старозагорско

Публикувано на:

По-малко мечки и вълци в Старозагорска област, отчитат от Регионалната дирекция по горите. Най-вероятната причина е, че са се изтеглили в Централен Балкан, където няма толкова туристи, коментира директорът на РДГ инж. Петър Заяков.

През последните две години с над 50% е намаляла популацията на дивата свиня заради заболяването африканска чума. Увеличава се популацията на яребицата, фазана, благородния елен, сърната и заека. 

Близо 8000 са ловците в област Стара Загора, 159 са ловните дружинки.

2021 година е една от годините с най-малко пожари в областта. Опожарената площ е 257 дка, 31 дка са върховите горски пожари. 19 са пожарите в горския фонд през изминалата година.

"Старозагорска област е пожароопасна, цифрите не трябва да ни успокояват, продължаваме с превантивната дейност", подчерта Петър Заяков. Няма умишлени палежи с цел придобиване на дървесина. Най-често причината за пожарите е човешка небрежност.

Горите в област Стара Загора не намаляват, каза още Заяков. Целта е възобновяването им да стане по естествен начин, чрез провеждане на санитарни сечи и залесителни мероприятия. Залесяването през 2020 г. е обхванало 851 дка, предимно с широколистна растителност. Съхненето на иглолистните гори се е увеличило близо два пъти. Вредителите са намалели близо 12 пъти.

31 000 проверки по отношение на незаконния добив на дървесина са извършени през 2021 година, съставени са 746 акта. Задържани са 15 моторнипревозни средства, 14 коне, 31 каруци. Четири са наложените присъди. 

Вижте още